Правителството поиска мандат за преговори със САЩ за закупуване на F-16

Правителството поиска мандат от Народното събрание да започне преговори със Съединените щати за купуване на 8 самолета F-16. Решението стъпва на военната и политическа експертиза на две комисии, които в края на декември оцениха тази оферта като най-добрата. Тепърва обаче ще се уточнява както цената, така и начинът на плащане на самолетите, обясни министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Александър Марков
от Александър Марков
18:05, 09.01.2019
Чете се за: 02:13 мин.
У нас

Две неща иска правителството от Народното събрание: да започне преговори със САЩ и да излезе от предварително гласуваните параметри от 1,8 млрд. лв., обясни военният министър Красимир Каракачанов.

Причината е, че офертата на САЩ е по-скъпа и срокът за доставка е по-дълъг.

Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната: Какви ще бъдат параметрите на отклонение по отношение на цената - не може да ви отговорим, тъй като от предложената цена от САЩ ние сме водили разговори тя да бъде коригирана, вчера виждате изявлението на Белия дом, в което се казва, че тя ще бъде сведена до финансовите рамки, които българското правителство предлага.
;

Именно към приемлива цена и по-бърза доставка ще се стреми в евентуални бъдещи преговори България. Отклонението, което правителството иска, е от финансовата рамка, а не от закона, разтълкува искането военният министър.

Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната: Отклонението е във взетото решение за определени рамки, а не отклонение от закона. Отклонение от закона би имало, ако ние бяхме пристъпили директно към тези преговори, без да искаме санкцията на НС.
;

Макар че военните не са имали пълна информация при оценката на офертите на Швеция, САЩ и Италия поради секретния ѝ характер, останаха доволни от решението на правителството.

ген. Андрей Боцев, началник на отбраната: Благодаря, че продължава процесът за придобиване на нов изтребител, който е крайно необходим за нашите ВВС, и се надявам в най-скоро време да се сключи този договор при най-изгодните условия за държавата.
;

С нови самолети българските Военно-въздушни сили ще изпълняват успешно своите мисии по охрана на българския въздушен суверенитет.

ген.-майор Цанко Стойков, командир на ВВС: Самолетите са нови, модерни, с най-новото оборудване и въоръжение, така че ще можем да изпълним задачите, които оттук нататък се поставят за изпълнение на ВВС.

България иска доставка на 8 самолета 24 месеца след подписване на договора, но този срок най-вероятно също може да бъде предоговорен.

;

След 10 години работа, изготвяне на проекти, проучване на оферти и гласувания - най-после проектът за нов изтребител като че ли е на финалната права. Затова и ген.-майор Цанко Стойков определи момента като „исторически“.

Цената и начинът на плащане не са ясни, защото американската оферта надвишава парите, които можем да платим, и защото настоява за еднократно плащане, докато ние държим да се вместим в цената и да изплатим самолетите на разсрочено.

Експертните комисии, които работиха месеци, решиха, че американските F-16 са най-добрите, защото САЩ предлагат цялостен пакет: самолет с оборудване и въоръжение, логистика и обучение за пилотите, докато Швеция с Грипен и Италия с „Юрофайтър Тайфун“ предлагат базисно оборудване, а въоръжението - като предмет на допълнителни контракти с трети страни.

;

Освен че иска мандат за преговори със САЩ, кабинетът иска и още нещо: да получи правото да излезе извън предварително гласуваните от НС през юни тази година параметри. Надеждите са, че САЩ „удовлетвори бюджетните и оперативни нужди на България“.

Без да даваме оценка нито на „Грипен“, нито на „Юрофайтър“, нека кажем, че F-16 блок 70 „Вайпър“, които произвежда „Локхийд Мартин“, е самолет четвърто поколение с уникален радар от пето поколение АЕСА, който може да следи десетки цели едновременно, и почти идентичен с ползвания от изтребителите последна дума на техниката: F-22 и F-35.

;

Самолетът има дисплей с различен режим на наблюдение, който осигурява постоянна информационна осигуреност на пилотите, а конструкцията и авиониката на самия изтребител осигуряват 50% по-дълъг живот в сравнение с предходните бази на F-16.

Самолетът вече е поръчан от Бахрейн, Словакия, Гърция модернизира своите. Иначе общо над 4500 самолета F-16 са произведени и продадени в 28 държави, F-16 е участвал в 400 000 бойни мисии, най-известните от които Пустинна буря, Ирак, Афганистан, в Югославия и къде ли не още.

;

Оттук нататък тази или другата седмица решението на МС трябва да влезе за гласуване в НС. Ако Парламентът даде зелена светлина за преговори, следват разговори и евентуално до 6 месеца може би подписване на договор. Но не преди окончателна ратификация отново от Парламента.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Пловдивският съд остави за постоянно в ареста двамата братя роми, пребили военен
Пловдивският съд остави за постоянно в ареста двамата братя роми, пребили военен
Председателят на АПИ подаде оставка по настояване на премиера Борисов
Председателят на АПИ подаде оставка по настояване на премиера Борисов