НОВИНИ

Каракачанов очаква по-ниска от предварително уговорената цена за F-16

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов отговори на думите на президента Радев, че конкурсът за закупуване на военни самолети е опорочен. Решението на правителството да води преговори за американските изтребители F-16 не означава, че офертата им вече е избрана, заяви военният министър. Той подчерта, че очаква американската компания да продаде самолетите на по-ниска цена от предварително уговорената.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
19:42, 06.01.2019
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

Процедурата, според министъра на отбраната, е максимално открита и ясна. Красимир Каракачанов подчерта, че все още не е решено с коя държава ще подпишем договор за изтребители, а сме предприели преговори със Съединените щати за закупуване на F-16, защото техният самолет предлага пълен пакет от възможности.

Красимир Каракачанов - министър на отбраната: В два от случаите с „Юрофайтър“ и с „Грипен“ трябва да се набави допълнително оборудване и въоръжение, а единствената страна, която предлага пълен пакет са Съединените щати за F-16. Ако ние изберем „Грипен“, въоръжението и част от оборудването трябва да се закупят отново от Съединените щати. Цена за това нещо не ни е дадена. По изчисленията, които сме направили, това също надхвърля рамката от милиард и половина. Ние сме преценили, че когато избираме самолет, той първо трябва да е нов и трябва да има пълния пакет способности, за да бъде закупен.
;

Въпреки че американската офертата е по-скъпа от другите две, според Каракачанов не е коректно да се каже, че сме се ангажирали да надплатим огромна сума. Защото разговори за цени все още не са водени: засега имаме само първоначалната оферта.

Красимир Каракачанов - министър на отбраната: Аз съм убеден, че ще ги вземем за по-малко пари, въпросът е как ще проведем разговорите.
;

Каракачанов поясни и защо предложението на производителите на „Грипен“ да ни дадат 10 вместо 8 самолета не е добра оферта:

Красимир Каракачанов - министър на отбраната: Изрично са подчертали, че това ще бъде за сметка на способностите на самолетите, което означава, че за да ги наваксаме тези способности, ще трябва да отделим допълнително пари.

А не са отговорили на въпроса колко още ще ни струва това.

;

Министърът не видя логика в упрека на президента, че парламентът е решил да прегласува процедурата. Той посочи, е Народното събрание е в правото си и накрая именно то ще вземе окончателното решение.

Красимир Каракачанов - министър на отбраната: В края на краищата парламентът е най-висшият орган в тази държава. Къде е скандалното и кое е незаконното?
;

Каракачанов коментира и новината от Скопие, съобщена от ръководителя на македонската комисия по исторически въпроси професор Драги Георгиев , че цар Самуил е легитимен представител на българското царство.

Красимир Каракачанов - министър на отбраната: Най-накрая македонската академия на неуките е прочела историята. Малко закъсняха, но аз ще ви кажа - на Коледа стават чудеса. В Македония Коледата е по стария календар и е точно днес.

По думите му, въпреки че закъснели със 70 години, се радвал на прозрението им.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стотици мъже в страната скочиха в ледените води на Богоявление
Стотици мъже в страната скочиха в ледените води на Богоявление
В Полша проверяват „стаите за бягство“ след смъртта на петте момичета в Кошалин
В Полша проверяват „стаите за бягство“ след смъртта на петте момичета в Кошалин