НОВИНИ

Правителството разглежда доклада за избор на нов изтребител на 9 януари

Това обяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който посрещна 36-ия ни контингент от Афганистан. България ще настоява пред САЩ за намаляване на цената за изтребителите. Според Каракачанов преговорите с американската компания трябва да водят четирима министри - на отбраната, финансите, икономиката и външните работи.

bnt avatar logo
от Ирена Николова
20:03, 03.01.2019
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

При закупуването на новите изтребители трябва да се търси национален консенсус и да се направи най-добрият избор по отношение на бойната авиация, категоричен беше Каракачанов.

Красимир Каракачанов, министър на отбраната: Лично аз смятам, че цената трябва да бъде намалена и в хода на преговорите много от нещата, на които конкретно Съединените щати не са отговорили на конкретните въпроси с аргумента, че това е класифицирана информация, да получим ясни отговори. Ако тези условия не ни устройват, имаме право да минем на преговори със следващата държава.
;

Попитан за участието на България в мисиите на НАТО в Афганистан, Каракачанов заяви, че няма нужда България да увеличава своето присъствие там.

Красимир Каракачанов, министър на отбраната: Ако политиката на Съединените щати, като съюзник в НАТО, е да изтегли своя контингент, лично аз не смятам, че България има повече работа там. И ако някои от държавите възнамеряват да изтеглят своите контингенти от Афганистан, мисля, че и ние трябва да преразгледаме нашата позиция.

Според Каракачанов за първи път от въвеждането на кадровата военна служба миналата година броят на постъпилите са повече от напусналите. Ако тази тенденция бъде запазена, подчерта министърът в рамките на следващите 5-6 години недокомплектът в Българската армия ще може да бъде преодолян. За година и половина възнагражденията в армията са нараснали с 20%, припомни Каракачанов и добави, че ново увеличение на заплатите на военнослужещите се очаква през 2020 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заради проблемите с е-винетките: Без глоби за липсата на винетки до 15 януари
Заради проблемите с е-винетките: Без глоби за липсата на винетки до 15 януари
От АБВ са обезпокоени от ескалацията на напрежението на Балканите
От АБВ са обезпокоени от ескалацията на напрежението на Балканите