НОВИНИ

Учител от Варна навърши 100 години

Следващата история е за един истински столетник. Стефан Ташчиев е роден в малко селце в Еленския Балкан, завършва биология в Шумен, след това дълги години е работил в Регионалния инспекторат по образованието във Варна. Той е и първият директор на Основно училище "Добри Чинтулов" в града. Близки и приятели почетоха юбилея му, а той разказа много или малко са 100 години.

bnt avatar logo
от Ива Георгиева
07:01, 31.01.2018
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

За Стефан Ташчиев празненството, което близките му са организирали, е неочаквана, но много радостна изненада. Признава, че е трогнат от вниманието и щастлив, че може отново да види свои стари приятели. Гордее се, че на тази завидна възраст може сам да се грижи за себе си и за съпругата си. Той плаща сметките си и ходи на пазар. Единственото, което го тревожи, е, че не може да чете толкова, колкото му се иска.

Стефан Ташчиев: Идеално със здравето, ходя, всичко, не чувам хубаво обаче, хубаво не виждам, не мога да чета вече нормално с увеличително стъкло чета.

Съпругата му Жечка е с 12 години по-млада от него. Женени са от 68 години и казват, че бракът им е щастлив, защото се крепи на взаимно уважение.

Жечка Ташчиева: Той ме научи да уважавам. Това е интелигентен човек, завършил е институт в Шумен, учител, инспектор, само с културни хора е работил.

На децата и внуците си пък е предал любовта към ботаниката.

Юлиян Ташчиев: Всичко, на което съм научен, е предадено от него. Често ходехме, имаме вила, която той е изградил от първия камък до последната керемида. Целият двор беше облагороден и всяко едно дърво, всяко едно растение, ми е казвал как трябва да се гледа.

Днес, освен пожеланията за още много години щастие, Стефан Ташчиев получи и почетна грамота от колегите си от Основно училище "Добри Чинтулов", както и от Съюза на ветераните от войните в България за участието си във Втората световна война.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първата дама на САЩ пристигна отделно от съпруга си за неговата реч
Първата дама на САЩ пристигна отделно от съпруга си за неговата реч
​Доналд Тръмп произнесе годишната си реч като президент на САЩ
​Доналд Тръмп произнесе годишната си реч като президент на САЩ