НОВИНИ

8 метростанции от третия лъч на метрото ще са готови до есента на 2019 г.

Tретата линия на метрото, специално на първия етап, се движи по график и очакваме до есента на 2019 г. да бъде пуснат първият етап, каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

bnt avatar logo
от БГНЕС
16:16, 14.03.2018
Чете се за: 00:45 мин.
У нас
метростанции третия лъч метрото готови есента 2019

Тя обясни, че този етап включва близо 8 км нови метролинии и 8 метростанции. В момента се произвеждат и влаковете за новата линия на метрото. Очаква се тази година 5 от влаковете да бъдат произведени и да дойдат в България.

„Този проект се финансира до голяма степен от ОП „Транспорт“. От около половин милиард евро, общо около 390 млн. евро са безвъзмездна финансова помощ. Разбира се и участието на Столична община, финансовото участие, е също съществено. Ние сме гарантирали, че за построяването на повече линии на метрото ще осигурим средства, затова и по мое настояване започнахме и втория етап на метрото в Овча купел, при Околовръстен път“, добави още кметът на София.

„Очакваме до есента тази година да освободим наземното движение тук в този участък, в стария вид и стария габарит и правим всичко възможно да работим в синхрон, за да можем едновременно с подземната работа, да се справяме и с наземните задачи. Там, където минава метрото имаме обновени булеварди, тротоари и осветление. Очакваме с построяването на третата линия на метрото да спестяваме около 90 000 тона вредни емисии на година“, коментира Фандъкова.

Тя добави, че поетапно се възстановяват и части от булевардите „Пенчо Славейков“ и „Георги Софийски“.

Строителството на третия лъч от софийското метро започна в началото на 2016 г. с най-тежкия участък между "Красно село" и "Малък градски театър зад канала" в центъра на града.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дългоочакваният ремонт на Художествената галерия в Русе започва тази година
Дългоочакваният ремонт на Художествената галерия в Русе започва тази година
По-висока събираемост на данъците в Благоевград тази година
По-висока събираемост на данъците в Благоевград тази година