НОВИНИ

Първият хибриден автобус у нас тръгна по софийските улици

Първият хибриден автобус у нас тръгна по софийските улици. От общината го пускат в движение тестово за десет дни, за да преценят дали да закупят 20 такива. Хибридът ще бъде изпробван от експерти и шофьори на градския транспорт, които трябва да решат дали е удачно такива автобуси да се използват в столицата.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
14:23, 03.07.2018
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Тестовият хибриден автобус ще бъде пуснат по линията, която замества трамваите по улица "Граф Игнатиев".

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Тя се движи в идеалния център на града и това е една добра възможност да преценим нейната ефективност и разбира се след това и технологията, експертите да си кажат думата.

Автобусът разполага с място за около 100 пътници. Разходът на гориво на хибрида е два пъти по-малък от на нормален дизелов автобус, а цената му е с 30% повече, което прави около 350 000 лв.

Евгени Крусев, зам.-кмет по транспорта, Столична община: Като технология това е най-устойчивата и наложила се във времето концепция за хибридно задвижване, а именно да има двигател с вътрешно горене, който подпомага електродвигателя, който задвижва цялото превозно средство.
;

До края на годината общината ще разполага и с 20 електробуса, като предстои и обявяване на поръчка за още 15.

Така 60% от автопарка на градския транспорт в столицата ще е модернизиран, а догодина очакванията са средната възраст на автобусите да достигне 6-7 години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Воля внесе в парламента законопроекта за личната помощ
"Воля" внесе в парламента законопроекта за личната помощ
СЕМ обяви, че няма нужда от отделен Закон за българския език
СЕМ обяви, че няма нужда от отделен Закон за българския език