НОВИНИ

Първо заседание на Междуправителствената комисия България - Северна Македония

Съвместната междуправителствена комисия между България и Северна Македония ще проведе първо заседание. Комисията се съпредседателства от външните министри на двете страни - Екатерина Захариева и Никола Димитров. Основна цел на заседанието е да се направи преглед на прилагането на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, подписан на 1 август 2017 г. Вижте повече подробности от Александър Марков, който следи заседанието днес.

Александър Марков
от Александър Марков
12:03, 10.06.2019
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Точно в 11 ч. вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева прие във Външно министерство северномакедонския си колега Никола Димитров. Първото заседание на Смесената междуправителствена комисия е по покана именно на министър Захариева. Двете страни трябва да направят преглед на това как се изпълнява Договорът за приятелство и добросъседство, подписан през 2017 г.

Двамата министри имат среща на четири очи, след което ще се състоят пленарни разговори на Съвместната комисия. В 12:30 ч. се очакват изявления за медиите.

Много неща имат да изчистват България и Северна Македония.

Работата на друга много важна комисия - Интердисциплинарната, която изчиства въпросите на историята и образованието, напредва с различен успех. В края на миналата седмица стана ясно, че двете страни са постигнали съгласие по определени исторически въпроси на античността и Средновековието, но остават споровете около делото и личността на Гоце Делчев.

Очаква се следващото заседание на Комисията да е през септември.

Съпредседателят на комисията от македонска страна, проф. Драги Георгиев, заяви, че са приети всички забележки и от двете страни за периода на античната история. Сега предстои да бъдат изпратени до правителствата и те да действат съгласно процедурата.

Двете страни не могат да се разберат за личността и общите чествания на Гоце Делчев. Северна Македония предлага датата да е 7 октомври, когато костите на българския революционер са пренесени в страната.

Междувременно вицепремиерът по сигурността и председател на ВМРО Красимир Каракачанов разпространи съобщение, в което остро критикува работата на съвместната комисия, която трябва да изчиства въпросите на историята и образованието.

По думите на Каракачанов работата на тази комисия е "зациклила". Той остро критикува и отказа на колегите от Македония да приемат по думите му, исторически доказаният факт, че Гоце Делчев е български революционер. Според него, ако този развой на събитията продължи, България ще трябва да стане от масата на преговорите с всички възможни последствия за европейската и натовската интеграция на Северна Македония.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Телиш протестират срещу преминаването на тежкотоварни камиони през селото
В Телиш протестират срещу преминаването на тежкотоварни камиони през селото
Обучения на Комисията за защита на потребителите
Обучения на Комисията за защита на потребителите