НОВИНИ

"Пътна полиция" започна масови проверки за използването на предпазни колани

"Пътна полиция" започна масови проверки за използването на предпазни колани в автомобилите. Във фокуса на акцията са пътниците на задната седалка, които по-често са в нарушение. При полицейската операция глоби грозят и мотористите без предпазна каска. Само в първите два месеца на тази година полицията е установила над 9 хиляди случая, при които пътниците и водачите са били без колан или мотористите без каска.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
22:30, 12.03.2018
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Отговорностите на шофьора са с една повече след промените в Закона за движение по пътищата от миналата година, припомнят от "Пътна полиция".

гл. инсп. Росен Рапчев, Отдел "Пътна полиция": Водачът има отговорността всеки един от пътниците да постави колана. И когато водачът е с колан, а пътникът се вози без колан, то тогава водачът също бива наказан, заради това, че не е упражнил своето право да накара пасажера да постави колана си.

Полицейските проверки досега показват, че по-дисциплинирани в слагането на колан са водачът и спътникът му на предната седалка за разлика от возещите се отзад. През изминалата година са установени близо 62 000 случая на пътници без колан и мотористи без каска. Глобата е 50 лева. В акцията, която продължава до неделя, полицията ще проверява и дали децата в автомобилите са в столчета.

Даниел Колев: Колани винаги слагаме. С малко дете съм и то винаги е с колан, винаги в столче и винаги с колан! Просто... невъзможно е! Има всякакви хора, които не знам как вземат книжки, но е опасно да си на пътя с тях. Дори ние да си спазваме правилата, може някой друг да не ги спазва.

От "Пътна полиция" предупреждават, че децата без столче могат да се наранят сериозно дори и при най-лекия пътен инцидент.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Работна група ще предложи до 30 юни варианти за оборудването на АЕЦ Белене​
Работна група ще предложи до 30 юни варианти за оборудването на АЕЦ Белене​
​На 96 години почина Оскар Грьонинг - счетоводителят от Аушвиц
​На 96 години почина Оскар Грьонинг - "счетоводителят от Аушвиц"