НОВИНИ

Пътят на българското мляко през вековете

Подписка за пълна забрана на влагането на растителни мазнини в млякото и млечните продукти в България беше инициирана по време на третия национален събор "Млечният път на България през вековете", който се провежда в Луковит. Тази година в него участват над 40 млекопреработватели и млекопроизводители. За първи път на събора участват и представители на животновъдите.

bnt avatar logo
от Дарина Найденова
13:28, 08.09.2018
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

По думите на кмета на Луковит, който е и млекопроизводител, над 60% от пазара на мляко, на сирене и кашкавал се държи от имитиращи продукти, а това е изкючително вредно за хората.

Иван Грънчаров: Трябва да се внесат законодателни промени. След като го има това нещо и се случва в Европа, така трябва да се направи и законодателни промени и в нашата държава. Надявам се...

Производители на закваски за мляко твърдят, че при тяхното производство няма спекулации, а веригата се къса при производителите, които влагат палмово масло в млечните продукти.

Елена Караиванова, изпълнителен директор на фирма, производител на закваски: В закваската за българско кисело мляко не се влага нищо друго, освен мляко и бактерии. Това, какво правят производителите на млечни продукти, изцяло нека те да носят отговорността и, ако имат съвест, нека да престанат да влагат това, което влагат.

Фермерите смятат, че част от проблема идва от недостига на мляко за производството. А причината са ниските изкупни цени.

Снежанка Близнакова, фермер: Не може един литър мляко да се дава на 1 лв., овче, козе - което е най-здравословно, на 40-50 ст., а една газирана вода да струва повече от 1 л българско истинско мляко. Просто това за мен е престъпление.

Въпреки проблемите в сектора, третият Национален събор в Луковит донесе и много радост и забавление за малки и големи, които показаха своите умения да приготвят различни вкусотии от млечни продукти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нападение с нож вдигна на крак полицията в Барнсли
Нападение с нож вдигна на крак полицията в Барнсли
Кубинските ритми и традиции завладяват Пловдив
Кубинските ритми и традиции завладяват Пловдив