НОВИНИ

Пучдемон ще даде пресконференция в Брюксел

Каталунският лидер Карлес Пучдемон ще направи изявление за международната преса в Брюксел днес. Бившият каталунски премиер е наел белгийски адвокат, който да защитава интересите му в бъдеще. Пучдемон и няколко министри от неговия кабинет са заминали за Белгия, няколко часа след като властите в Мадрид им повдигнаха обвинения, включително и за държавна измяна.Междувременно Каталуния получи подкрепа от Аржентина.

пучдемон даде пресконференция брюксел
bnt avatar logo
от БНТ
06:38, 31.10.2017
Чете се за: 00:23 мин.
По света

Малка група демонстранти се събраха пред испанското посолство в Аржентина вчера в подкрепа на каталунската независимост. Те бяха мобилизирани от синдикати и леви партии, носеха каталунски знамена и плакати с надписи "Свободна Каталуния".

Тамара Микелсон, член на Аржентинския работнически съюз: Искаме да изразим нашата подкрепа за каталунския народ и за тяхното решение за независимост. Те се обявиха за независимост от Испания и от краля, скъсвайки с една конституция, писана от франкистки режим.

Повече от 200 години след независимостта от испанското управление, влиянието на Мадрид над Аржентина продължава да е много силно. Демонстрацията в центъра на Буенос Айрес е в отговор на решението на испанската централна власт да поеме пряко управление над Каталуния.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма тежко пострадали, след като автобус падна в канавка на АМ Тракия
Няма тежко пострадали, след като автобус падна в канавка на АМ "Тракия"
Регионалното министерство ще представи готовността за зимата
Регионалното министерство ще представи готовността за зимата