Пуснаха газовата връзка между България и Румъния

Премиерът Бойко Борисов, министрите Теменужка Петкова и румънският й колега Виктор Григореско, вицепремиерът Томислав Дончев и представител на ЕК откриха междусистемната газова връзка между България и Румъния край Русе.

от ДаСнимки: БТА
12:39, 11.11.2016
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Благодаря на всички за изграждането на тази сложна връзка, каза Борисов. Теменужка Петкова заяви, че днес е знаков ден за българската енергетика, защото откриваме първата междусистемна газова връзка на България със съседна на нея страна. България въври в правилната посока, посочи министър Петкова.

Председателят на КЕВР Иван Иванов каза, че това е един важен етап от реформата ма българската енергетика, започнала преди две години. Този интерконектор е ясен знак за непоклатимата политическа воля за осъществяване на енергийната независимост на България и за повишаване на енергийната сигурност.


Интерконекторът България - Румъния е с обща дължина 25 км, от които по-голямата част на българска територия и около 2 км подводен преход през река Дунав. С пускането в експлоатация на интерконектора се изпълнява едно от изискванията на Европейския енергиен съюз - за изграждане на междусистемна свързаност в региона на Югоизточна Европа. Засега все още не е изградена компресорната станция на румънска територия, която да гарантира нормален газов поток към България. Синьото гориво може да се движи само в посока от България към Румъния.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Частният капитал получи допълнителна възможност за инвестиции
Частният капитал получи допълнителна възможност за инвестиции
21 деца в болница със съмнения за хранително натравяне
21 деца в болница със съмнения за хранително натравяне