НОВИНИ

Емил Първанов - Ембака все пак остава в ареста

Обвиненият за жестокото убийство на строителния работник Николай Чивиев на магистрала ,,Струма" миналото лято Емил Първанов - Ембака остава в ареста след драматични обрати. По-рано днес, неочаквано, Софийският апелативен съд го пусна на свобода заради забавяне и пропуски на прокурори. Няколко часа по-късно прокуратурата го върна в ареста като му повдигна ново обвинение. Последва и реакция от страна на главния прокурор Сотир Цацаров, който разпореди незабавна проверка на целия разследващ екип. Обстойна проверка ще бъде направена и на наблюдаващия прокурор по делото.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
17:02, 12.07.2016
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Юни 2015 г. Николай Чивиев работи по ремонта на АМ ,,Струма". Прави забележка на неправилно преминаващи. Следва побой и смърт. През ноември 2015 г. Емил Първанов-Ембака се предаде сам в полицията, след като се укриваше в продължение на няколко месеца. Тогава той получи обвинение за умишлено убийство. Съдът днес го освободи, след като в залата стана ясно, че по закон Ембака може да бъде задържан за не повече от 8 месеца. Оказа се, че този срок е изтекъл на 9 юли, а обвиняемият вече четвърти ден е задържан незаконно. За да удължат престоя му от прокуратурата правят два опита да му повдигнат по-тежко обвинение за убийство по хулигански подбуди - днес и преди два дни. Призовката обаче не стигнала до адвокатите. Защитата определи действията на прокуратурата като ,,спасителна маневра" и като опит да узаконят ареста на Първанов към днешна дата.

Димитър Марковски, адвокат: Седем месеца Първанов чака някой да го посети в ареста от разследването, за да даде обяснения по делото. Седем месеца. И никой не го е разпитвал? Не. Ние имаме инициатива по този въпрос. Прокурорът не може да е ясновидец и да гадае, че Първанов иска да даде обяснение. Ние сме го казали това нещо с нарочна молба.

В крайна сметка съдът разкритикува прокуратурата, че е предприела действия в края на сроковете и наложи по-лека мярка подписка.Емил Първанов-Ембака посрещна новината за освобождаването си в болницата на Софийскя затвор, където се лекува. Той обаче така и не успя да излезе от ареста, тъй като в късния следобед получи ново обвинение за палеж. От прокуратурата не уточниха подробности около престъплението, но допълниха, че Първанов има мярка за задържане под стража и по друго дело за заплаха за убийство. Новото обвинение беше съпроводено и с една проверка, разпродена лично от Сотир Цацаров. Главният прокурор настоя да бъде ревизирана работата на разследващия екип. От държавното обвинение заявиха за БНТ, че ще бъде направена проверка на наблюдаващия прокурор по делото Георги Корчев, за когото има съмнения, че е бавил и други дела. Ако бъде признават за виновен Ембака може да получи до 20 години затвор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Решават дали да удължат мярката на задържаните за стрелбата в Пловдив
Решават дали да удължат мярката на задържаните за стрелбата в Пловдив
Премахват растителността от покрива на джамията „Макбул Ибрахим паша”
Премахват растителността от покрива на джамията „Макбул Ибрахим паша”