НОВИНИ

Путин: Разширяването на ядрената централа в Пакш може да започне през 2018 г.

Руският президент Владимир Путин разговаря с унгарския премиер Виктор Орбан и двамата обсъдиха въпроса за атомната централа Пакш и за двустранното сътрудничество в различни сфери, съобщи ТАСС.

bnt avatar logo
от БТА
18:57, 28.08.2017
Чете се за: 00:32 мин.
По света
путин разширяването ядрената централа пакш 2018

Путин каза на Орбан, че работата по разширяването на централата в Пакш може да започне в началото на следващата година. Той увери Орбан в пълното обезпечаване от руска страна на финансирането за това разширяване.

Двамата лидери отбелязаха, че тази година има ръст на търговския обмен между Русия и Унгария, който до края на годината може да достигне 27 %.

Путин допълни, че руски инвеститори продължават да проявяват интерес към Унгария и обемът на инвестициите възлиза на 1,5 милиарда долара. Той съобщи, че освен в енергетиката има и други съвместни проекти, в частност в сферата на фармацията. Путин допълни, че има и интерес от унгарски бизнесмени да инвестират в Русия.

В Будапеща Путин участва в церемонията по откриване на световния шампионат по джудо, който ще продължи до 3 септември.

Унгария разчита на внос на петрол и на природен газ от Русия, която строи нови реактори за унгарската ядрена централа в Пакш. Русия отпусна на Унгария заем за 10 милиарда евро за проекта за развитие на ядрената енергетика.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Местят конната база от Борисовата градина в София
Местят конната база от Борисовата градина в София
Мистериозна мъгла в Англия евакуира плаж
Мистериозна мъгла в Англия евакуира плаж