Росен Плевнелиев: Покупката на Ф-16 не е само пари, а геостратегическо решение

Държавният глава на България в периода 2012-2017 г. Росен Плевнелиев беше специален гост в студиото на "Денят започва" с Георги Любенов с анализ по най-актуалните обществено-политически въпроси и проблеми. Плевнелиев коментира и най-важното събитие след европейския вот - изборът на председател на Европейската комисия.

от БНТ
09:50, 09.06.2019
Чете се за: 02:14 мин.
У нас
Росен Плевнелиев, президент на Р България 2012-2017: В трудни времена се изискват лидери. Наистина шансовете на господин Манфред Вебер са минимални защото, той е лидер на партия в ЕП, но е бил президент или министър - председател.

Шансове на Франс Тимерманс също намаляват, а тенденциите в политическите среди оформят като все по-силна кандидатурата на Мишел Барние, допълни Плевнелиев.

Относно слуховете за издигането на Кристалина Георгиева за нов български еврокомисар и дори председател на Европейската комисия, Плевнелиев заяви:

Росен Плевнелиев, президент на Р България 2012-2017: Ние се гордеем изключително много с Кристалина Георгиева, тя е най-високо позиционираната и успешна българска жена. Много се спекулира дали би напуснала позицията на главен изпълнителен директор на Световната банка и да отиде в битката за еврокомисар или председател на Европейската комисия.

Не съм аз човекът, който да говоря от нейно име, но в една много голяма степен на вероятност ЕП би подходил по-скоро на силата на правилата, които самият той е задал. Българското правителството има своята кандидатура в лицето на Мария Габриел за еврокомисар, категоричен е Плевнелиев.

;

Плевнелиев коментира и посещението на срещата на настоящия президент Румен Радев в Санкт Петербург с руския държавен глава Владимир Путин.

Росен Плевнелиев, президент на Р България 2012-2017: Държавният глава трябва да знае къде стоим, а днес трябва да знаем, че вече се е скарал с правителството на САЩ. Той го обвини в корупция заради сделката с Ф-16, а тя е одобрена от Сената. Той изгуби доверието на американското правителство и прави всичко възможно, за да раздели ЕС. Покупката на Ф-16 е стратегическо решение на българската държава, за да покаже къде стоим. Ако ние не купим Ф-16, ще изпаднем в изключително тежка геополитическа ситуация и ще изгубим доверието на американската държава. Покупката не е само пари, а е геостратегическо решение.

По темата с доставките на газ за България, Плевнелиев заяви, че не бива да разчитаме на гориво единствено от Русия. Когато сме зависели от един монопол, никога не сме печелили, категоричен е той.

;

Според Плевнелиев, по-големият проблем за ГЕРБ и всички партии всъщност е ниската избират активност на евроизборите. Тя е един сигнал към всички, не само към ГЕРБ, доказателство, че гражданите имат ниско ниво на доверие към институциите и политическите лидери като цяло.

Той коментира и знаковата оставка на Цветан Цветанов от всички ръководни постове в ГЕРБ.

Росен Плевнелиев, президент на Р България 2012-2017: Г-н Цветанов си тръгна след един мъжки и много честен разговор с премиера Бойко Борисов, продължил 3,5 часа, за който обществото разбра. Изключително съм благодарен на г-н Цветанов, който ми даде пълната оперативна свобода за действие по време на кампанията за президентските избори през 2011 г. Аз и екипът ми сме много благодарни, защото той ни показа желязна дисциплина, много силна работа с милионите българи по градовете.

Цветан Цветанов гледа на ГЕРБ като на своя рожба, на свое дете и той не би го наранил. Неговият остров е неговото семейство и ако ГЕРБ е неговото политическо семейство, той не би направил резки стъпки срещу него, категоричен е Плевнелиев. Няма никакво съмнение, че Цветанов и Борисов са тандем, който създаде и направи ГЕРБ, допълни президентът.

Според Плевнелиев, като партия ГЕРБ толкова дълго е доминирала в политическия живот, че самата тя трябва да си дава сметка за инфлацията в политиката. Ако считаме, че Бойко Борисов има план да извади нови лица на дневен ред, да даде нови ясни приоритети - то тогава би могъл и да успее, допълни той.

;

По темата за намаляването на партийните субсидии от 11 на 1 лв, което предложи премиерът Бойко Борисов, Плевнелиев е категоричен, че това няма да проработи.

Росен Плевнелиев, президент на Р България 2012-2017: Все повече и повече се залага на популизма. Видяхме как лидерът на социалистите Корнелия Нинова загуби, залагайки изцяло на популизма на евроизборите. Излизането на БСП от парламента беше популистки, но неработещ акт. В този смисъл намаляването на партийните субсидии за мен е популистко и дългосрочно неработещо действие.

Вижте целия разговор с Росен Плевнелиев във видеото!

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Двама младежи загинаха в тежка катастрофа на пътя Сливен - връх Българка
Двама младежи загинаха в тежка катастрофа на пътя Сливен - връх Българка
Започна фестивалът Opera open в Пловдив
Започна фестивалът "Opera open" в Пловдив