Трябва ли пенсионерите да продължават да работят?

Голяма част от пенсионерите в България си помагат с финансите като получават и заплата.

Ирина Шуликова
от Ирина Шуликова
09:55, 02.10.2017
Чете се за: 00:48 мин.
Още

Причината е, че България е на предпоследно място по дълготрайност на трудовия живот в Европейския съюз. През 2016 г. според Евростат средната продължителност на годините, в които хората на територията на евросъюза се очаква да работят, е малко над 35 години. В сравнение с 2006 г. средната продължителност на работна активност се е качила с почти 2 години като последното десетилетие се е отразило повече на жените отколкото на мъжете.

След България по продължителност на трудовия живот в Европейския съюз е само Италия. В изследването е измерено колко години се очаква да работи един 15-годишен човек. У нас на 15-годишния тинейджър му предстоят почти 32 години работа, а на италианския - малко над 31. Сред страните членки с най-дълъг трудов живот е Швеция с над 41 години. На числата зад мен ясно се вижда, че в България се работи с около 10 години по-кратко отколкото в Швеция.

Спират ли обаче българите да работят след пенсия? Отговорът е не. 60 % от пенсионерите у нас продължават да се трудят. Причините – да поддържат досегашния жизнен стандарт и да се чувстват полезни. Тенденциите у нас са стажът и възрастта за пенсия да се увеличават плавно като това се отнася с по-голяма сила за жените. От началото на месеца пък се увеличи и минималната пенсия от 180 на 200 лв. като това нарастване от 11% засегна 824 000 души у нас.

За съжаление очевидно балансът все още не е напълно задоволителен, защото в противен случай нямаше да има толкова много работещи пенсионери, а хората щяха да се радват на заслужената си почивка.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
2,8 млн. евро са гръцките инвестиции в Македония за половин година
2,8 млн. евро са гръцките инвестиции в Македония за половин година
Стрелба на музикален фестивал в Лас Вегас, 50 загинали и над 200 ранени
Стрелба на музикален фестивал в Лас Вегас, 50 загинали и над 200 ранени