НОВИНИ

Историята на гвардейския музикант Стойо Крушкин

Военната музика е сериозен фактор в историята на развитието на мелодичното изкуство в България. Едно от имената, свързани с армейските ноти, е на българския гвардейски и емигрантски музикант - Стойо Крушкин. Вижте кой е бил той в репортажа на Ирина Шуликова и оператора Георги Танчев.

Ирина Шуликова
от Ирина Шуликова
09:25, 02.10.2017
Чете се за: 00:48 мин.
Още

Стойо Крушкин е роден през 1882 г. в софийското село Бистрица и в съвсем ранна възраст тръгва по пътя на музиката. Изучава концертни пиеси, маршове, оркестрална музика и валсове за духов състав и салонен оркестър.

Венцислав Жеков - правнук на Стойо Крушкин: "Стойо Крушкин е български гвардейски музикант. Освен това той е емигрантски музикант, защото в САЩ създава първия мисля български оркестър, който се казва "Bulgarian Balkan Band", в който участват предимно българи и македонци от Прилеп и Прилепско. Създава също в един по-късен етап от живота си може би първия български ресторант в Калифорния, където са се предлагали предимно български национални ястия. Участник е в Балканската война в негвардейския оркестър тогава, ветеран от войната, награждаван е много пъти и от цар Фердинанд, после и от цар Борис."
Николинка Жекова - внучка на Стойо Крушкин: "Възхищавам се, че е имал смелостта, заминавайки за САЩ, да основе оркестър, да бъде с българско име.
Венцислав Жеков - правнук на Стойо Крушкин: "Целта ни е обществото да знае за българи, които са заслужили. Попитаха ме преди време защо е нужно да поставяме паметна плоча? Има и други хора, които са ветерани от войните... Разбира се, че всички те са заслужили, но ние използвахме повода, че тази година се навършват 135 години от рождението на Стойо Крушкин и 60 години от кончината му."

Неуморният му труд като музикант е запазен освен с музиката, вече и с паметна плоча, открита съвсем скоро в гр. София.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Училище за спектакли на остров Адата в Пловдив
Училище за спектакли на остров Адата в Пловдив
366 години са нужни на Източна Европа за достигане на заплатите в Германия
366 години са нужни на Източна Европа за достигане на заплатите в Германия