НОВИНИ

Работодатели от Русенско ще участват в анкета на Агенцията по заетостта

Около 100 работодатели от русенска област се очаква да участват във второто анкетно проучване на Агенцията по заетостта за потребностите им от кадри. То ще продължи до 17 септември, а формулярът е публикуван на сайта на Агенцията по заетостта. Русенският бизнес има нужда от квалифицирани работници в сферата на леката промишленост, машиностроенето и строителството. Това стана ясно след първото анкетно проучване.

bnt avatar logo
от Венета Николова
15:24, 01.09.2018
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

В първото анкетно проучване от Русенска област се включиха 156 работодатели. 95 на сто от тях са посочили като най-важно условие при наемане на персонал мотивацията за работа и отговорността.

Дарина Михайлова – гл. експерт в Дирекция „Регионална служба по заетостта” – Русе: „Повечето от половината работодатели са заявили готовност да обучават на работното място в условията на реална работна среда под ръководството на наставник и това е така, поради недостига на квалифицирана работна сила.”
проф. инж. Красимир Ениманев – председател на Русенска стопанска камара: „Най-много се търсят в машиностроене, следващият отрасъл е шевна промишленост, строителство, туризъм, хранително-вкусова промишленост, селско стопанство – механизираност.”

Според работодателите, миграцията е основният фактор за липсата на квалифицирани кадри. Хората на наемния труд обаче посочват и други причини.

Ива Димитрова – безработна: „Не те удовлетворява това, което получаваш, не само като финанси, но и като хора, които те управляват.”

Във втория етап на анкетното проучване от Русенска област са поканени да участват 110 работодатели, подбрани по определени критерии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Ранените при нападения с нож на гарата в Амстердам вчера са американци
​Ранените при нападения с нож на гарата в Амстердам вчера са американци
​Екатерина Захариева в Дубровник: Балканите претърпяха огромна промяна за 20 г.
​Екатерина Захариева в Дубровник: Балканите претърпяха огромна промяна за 20 г.