Актьорът Иван Пасков: ​Няма агресивни кучета, има безотговорни стопани

Няма агресивни кучета, има безотговорни стопани. Това е мнението на актьора Иван Пасков, който от години се занимава с кучета. Случай от началото на седмицата в Ловеч с нахапано от хъски дете отново повдигна въпросите умеем ли адекватно да възпитаваме домашния си любимец и пренебрегваме ли собствената си безопасност в компанията на непознато куче.

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
12:42, 01.09.2018
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

От дългогодишната си работа с кучета, актьорът Иван Пасков се е убедил в едно - те могат да дадат истинска и безрезервна любов. Често обаче хората допускат грешки в грижата за домашния си любимец.

Иван Пасков - актьор: "Хората, когато си взимат куче, трябва добре да преценят дали имат възможност, дали имат време да се занимават с това кученце. То не е просто плюшена играчка, която да си мачкаме вкъщи. Има неговите потребности и това е първото нещо, което хората грешат, когато си взимат кученце".

Според Иван Пасков, никои породи не бива да се заклеймяват като агресивни, тъй като всичко е индивидуално.

Иван Пасков - актьор: "Това много зависи от стопанина. За мене няма лошо куче, има лоши стопани. Няма тъпо куче, има невъзпитано куче".

Доказателство за това е любвеобилният ротвайлер Орсън. Собственичката му е категорична, че породата е характерна не с нападателен характер, а с желание да учи и да бъде до човека.

Милена Дойчева - собственик на ротвайлер: "Вродено им е да държат на дисциплината. Това да има ред и спокойствие. И може би оттам идва заблудата, че това са кучета, които са агресивни. Те съвсем не са такива, ако има контрол, разбира се".

Време, внимание и контрол са неща, които понякога собствениците на кучета пренебрегват. Нападенията на кучета всъщност са човешки грешки, смята Иван Пасков.

Иван Пасков - актьор: "Куче ухапа човек. Това е все едно да кажем пистолет застреля човек. Всъщност това са човешки грешки. Човекът не разсъждава правилно, изпуска контрола върху кучето."

И хората без домашни любимци често пренебрегват собствената си безопасност, търсейки контакт с куче без разрешение на стопанина му.

Пенка Дечева - собственик на куче: "Съгласете се, че и вие, както си вървите по улицата и ако някой ви връхлети и започне да ви гали и въобще да е някакъв близък контакт, най-малкото ще се смутите".

Пенка Дечева е убедена, че кучета стават агресивни вследствие на контакти с хората - било то стопани или с минувачите на улицата. Обикновено стават нападателни, ако към тях е имало такова отношение.

Иван Пасков - актьор: "Не можем да излизаме вечно от презумпцията "Ами то е много добро, то никога досега не го е правило". Ние сме длъжни да вземем предпазни мерки и за друг човек, и за деца, и включително за нашето куче. Ние трябва да сме отговорни. Ние трябва да сме отговорни".
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Дамско рали в Гълъбово
Дамско рали в Гълъбово
Преди новия сезон: Как да изберем най-икономичното отопление за зимата?
Преди новия сезон: Как да изберем най-икономичното отопление за зимата?