НОВИНИ

Как краят на производството на халогенни крушки ще се отрази на бита ни?

Според експерти, преходът към LED осветление би спестил 15 милиона тона въглеродни емисии до 2025 година. Ще се намали и вноса на петрол в Европейския съюз със 75 милиона барела на година.

bnt avatar logo
от Мариела Хубинова
11:38, 01.09.2018
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

През 2012 година с директива на еврокомията беше забранено производството на крушки с нажежаема жичка. И сега 80 процента от българите вече използват по-ефективно осветление в домовете си. С цел спестяване на още енергия сега от пазара постепенно ще изчезнат и халогенните лампи Експерти са изчислили, че за 10 години ползване една халогенна крушка би ни струвала 160 евро сметка за ток, а една LED крушка само 25.

Катя Йовчева - продавач-консултант на осветителни тела: В момента халогенната лампа е от клас D и има пет пъти по-голяма консумация от LED лампите. Една средна лампа от 8 вата, която се равнява на 60 вата излъчване светлина средно струва 2,50 примерно, същата халогенна, която си е 60 вата е 1,80 - така че по-малко от 5 месеца до половин година тази първоначална инвестиция се изплаща, след това е икономия.

Според търговците известно неудобство за клиентите ще създаде подмяната на по-малките тела със специфична форма.

Катя Йовчева - продавач-консултант на осветителни тела: Според мен по-големия проблем при подмяната на халогенни с LED лампи ще е за другия вид - от типа на луничките и от типа на халогенните ампулки.

Нисковолтовите халогенни лампи, както и тези със специално предназначение, които може да използваме в дома ни в печки, хладилници и аспиратори, ще продължат да се произвеждат и след 1 септември.

Все още около 15 процента от потребителите са убедени, че LED лампите задължително излъчват студена светлина, а това не е така.

Йоана: Някак си е по-студена тази светлина лично за мен, наистина са енергоспестяващи, но аз предпочитам които са с по-мека светлина, по-уютно е.
- При LED лампите може да се избере цвета на светене на лампата, за разлика от халогенните. Може да се избере различни нюанси на бялото - топло бяло, неутрално бяло и студено бяло.

Негативен ефект от спирането на производството на халогенни лампи е съкращаването на близо 7 хиляди работни места в ЕС. Въпреки забраните у нас често в опаковки с надпис „специално осветление" продължават да се продават от старите така наречени едисонови или пък обикновени халогенни крушки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Приключи умъртвяването на животните в Тутраканци заради африканската чума
Приключи умъртвяването на животните в Тутраканци заради африканската чума
Цветан Цветанов: ​Министрите, които подадоха оставка, не носят вина
Цветан Цветанов: ​Министрите, които подадоха оставка, не носят вина