НОВИНИ

Радев: Да назначавам председателя на антикорупционния орган за мен не е самоцел

В една парламентарна република е нормално да има искания за вот на недоверие, но винаги те трябва да бъдат аргументирани и съпроводени с алтернатива, заяви президентът Румен Радев. Той също така коментира кой трябва да назначава председателя на антикорупционния орган. Неговият коментар бе предизвикан от по-раншно изказване на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, който е против председателят на антикорупционния орган да бъде назначаван от държавния глава, защото „не сме президентска република“.

bnt avatar logo
от БГНЕС
18:24, 08.09.2017
Чете се за: 00:31 мин.
У нас
Румен Радев, президент на Р България: Явно има политици, които не осъзнават, че тъкмо корупцията може да блокира и да загроби парламентарната република, която те уж отстояват. Виждате какво е недоверието в институциите, да назначавам председателя на един такъв орган за мен изобщо не е самоцел, но много е важно този орган да работи ефективно. Това го очакват всички българи и трябва да се замислим сериозно върху това нещо.

Той припомни, че само допреди няколко месеца във връзка с районирането при мажоритарните избори се настояваше от същите хора това да го прави президентът като равно отдалечен от всички власти и натоварен с огромно обществено доверие.

„Сега нещо смени ли се?”, попита риторично държавният глава.

По отношение на казуса с българския представител в ЕБВР Калин Митрев, чието име бе забъркано в международен скандал, Радев заяви, че трябва да изчакаме компетентното становище на отговорните институции както български, така и европейски.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мощни слънчеви изригвания тези дни застрашават комуникациите
Мощни слънчеви изригвания тези дни застрашават комуникациите
Художникът Николай Кашев с изложба за празника на Симитли
Художникът Николай Кашев с изложба за празника на Симитли