НОВИНИ

Президентът Румен Радев откри учебната година в УАСГ

Президентът Румен Радев откриване днес учебната година в Университета по архитектура, строителство и геодезия /УАСГ/ в София. "Тук се подготвят най-добрите строителни инженери, хидроинженери, геодезисти, архитекти и градостроители. Тук се задава бъдещият облик на България, каза Румен Радев.

bnt avatar logo
от БТА
14:18, 11.09.2017
Чете се за: 01:04 мин.
Още

"Времето е динамично, пред вас има много предизвикателства, много проблеми.", посочи президентът, който преди церемонията разговаря с ръководството на университета, който е най-голямото висше техническо училище в областта на строителството в България. "В много продуктивна и откровена среща обсъдихме много от проблемите - и във връзка с финансирането, и начина на разпределение на субсидиите и тяхното обвързване с вашата реализация, качеството на обучението ви. То е изключително важно не просто за красотата на сградите, важно е и за нашата национална сигурност.", посочи президентът Радев.

Обсъдихме какви са перспективите пред вас, как да стане така, че тук да се прави наука, защото вие сте университет и само преподаването, усвояването, запаметяването на готови знания вече е недостатъчно. Тук трябва да се прави наука и държавата трябва да помогне така, че да има лаборатории за научноизследователска дейност, за да може вие, студентите, на практика да проверявате тези знания, да търсите новите пътища, да търсите така важния за всички нас мост от знанията към практиката, към бъдещето, каза държавният глава, който добави, че остава открит по всички тези въпроси.

По думите му ще има бъдещи дискусии и срещи с ръководствата не само на УАСГ, а и на другите университети. Ще направим по-динамичен и по-пълноценен диалога с държавните институции, така че да се намери най-добрият баланс между финансиране, качество, нормативна база, изисквания и крайни резултати в нашето образование, посочи президентът Радев.

Преди 75 години, в разгара на Втората световна война, българското правителство и цар Борис III вземат решение и откриват Висше техническо училище в България, припомни в приветствието си ректорът на университета проф. Иван Марков. Представете си, огън гори в цяла Европа, ние българите откриваме инженерно-техническо училище. Това показва стремежът ни към знания, светлина, стремеж към просперитет. Оттогава 75 години, вие сте 76-ия випуск, се развива висшето техническо образование, посочи проф. Марков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В България се раждат по-малко деца, но голяма част не ходят на училище
В България се раждат по-малко деца, но голяма част не ходят на училище
Вътрешната комисия на НС пита министър Радев за отвличането на Адриан Златков
Вътрешната комисия на НС пита министър Радев за отвличането на Адриан Златков