НОВИНИ

Радев призова за запазване на бойните възможности при преговорите за F-16

Запазване на бойните възможности на самолетите F-16, залегнали в пакета за изтребителите, поиска президентът Румен Радев от правителството при преговорите по договора със Съединените щати. По време на заключителното занятие на тактическото учение „Ответен удар", Радев уточни, че всяко орязване на параметрите би довелo до невъзможност за реализация на оперативните възможности на самолетите. Президентът коментира и други актуални теми.

bnt avatar logo
от БНТ
14:34, 19.06.2019 (извънредно)
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Президентът Радев заяви, че очаква до дни да получи конкретните параметри по предложението на Съединените щати за изтребителите. Той припомни, че за да бъдат гарантирани високи бойни способности освен самолетаq са много важни наземното и допълнителното оборудване, както и обучението на личния състав.

Румен Радев - президент на Република България: Аз мисля, че Българските военно въздушни сили и Министерството на отбраната разработиха един много добър хомогенен пакет, максимално изстискан, на минимум, но гарантиращ надеждни способности и оползотворяване на бойните възможности на самолета. Всяко едно мърдане надолу и орязване на този пакет вече води до невъзможност за реализация на оперативните възможности на самолета.

Във връзка с инцидента на летище Чешнегирово, където по време на учение загина канадски военослужещ, Радев изрази своите съболезнования към близките на парашутиста. Президентът припомни, че военната професия е високорискова дейност, която изисква голямо внимание, оборудване, подготовка и мотивация на военослужещите и призова политиците да не забравят това.

;

По повод исканията на еколози за налагане на вето върху последните промени на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, Радев заяви, че неговият екип работи по всички въпроси свързани със закона и след това ще може да даде повече информация.

Румен Радев - президент на Република България: Вие виждате, че застрояването, т.нар. бетониране на плажната ивица, продължава да бъде голям проблем и волята на законодателя да бъде изключително строг към гражданите и в същото време да наблюдаваме как има варварско наливане на бетон по плажната ивица далеч от погледа на всички институции не е според мен в интерес на гражданите и нашето общество.

Върховният главнокомандващ на Българската армия наблюдава заключителното тактическо учение с бойни стрелби „Ответен удар" на полигона Ново село. Той даде висока оценка на учението и подчерта, че най-важното в една съвместна многонационална операция е добрата комуникация, координация и взаимодействие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Не откриха нередности в проверена къща за гости в Глоджево
Не откриха нередности в проверена къща за гости в Глоджево
От 500 до 12 000 лева глоба за шум на открито след 23.00 часа
От 500 до 12 000 лева глоба за шум на открито след 23.00 часа