НОВИНИ

Раковски се готви за посещението на папа Франциск

В Раковски започна подготовка за посрещането на папа Франциск, който ще посети града на 6 май. Заради визитата на Светия отец правителството отпусна на общините 2 и половина милиона лева за ремонт на улици. От местната администрация вече обмислят подарък за папата, като ще обявят конкурс за картина.

bnt avatar logo
от Галена Паскова
12:26, 03.01.2019
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Средствата, отпуснати от правителството, бяха гласувани в края на миналата година, след като бе потвърдено посещението на папата в София и Раковски. В града с най-много католици у нас голяма част от улиците се нуждаят от ремонт.

Павел Гуджеров, кмет на община Раковски: Девет улици са предвидени за рехабилитация, като основната част са в град Раковски и има още в селата Белозем и Стряма.

При подходящо време ремонтните дейности ще започнат в края на януари. Други четири улици също ще бъдат рехабилитирани със средства по европейска програма. Заради визитата на Светия отец през май в града се очаква да дойдат много вярващи от страната и чужбина.

При посещението си в Раковски папа Франциск ще отслужи открита молитва тук на площад България, а след това ще даде първо причастие в църквата „Пресвето сърце Исусово".

Местните хора, които се вълнуват от предстоящата визита, с трепет си спомнят и за посещението на покойния папа Йоан Павел Втори през 2002-ра година в Пловдив.

Йосиф Говедарски: Тогава голямата ми внучка я кръщава там. Рядко са държавите, когато папата идва два пъти
Милко Говедарски: Хората ходят до Италия да го видят, той ще идва тук, на крака.

Обявен е конкурс сред местните художници за нарисуване на картина на църквата „Пресвето сърце Исусово", където папата ще благослови младите католици.

Павел Гуджеров, кмет на община Раковски: Да може да напомня на Светия отец за неговото посещение в Раковски.

Очакванията са кортежът на папата да премине покрай санираните блокове в града, на един от които е изобразен предшественикът му Йоан Павел Втори. А надеждите на местните хора са папа Франциск да измоли благословия за всички в Раковски.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Борисов ще се срещне с общините заради винетните такси
Премиерът Борисов ще се срещне с общините заради винетните такси
Без консенсус за стената с Мексико
Без консенсус за стената с Мексико