Рамадан Аталай: Решението за малцинствата е на цялото общество

Българите и малцинствата трябва заедно да решат проблемите си, заяви в Сутрешния блок депутатът от ДПС Рамадан Аталай. Той коментира представения от лидера на ВМРО Красимир Каракачанов проект на концепция за интеграцията на ромите.

от БНТ
08:54, 08.02.2019
Чете се за: 00:37 мин.
У нас
Рамадан Аталай: Концепцията на Каракачанов създава повече напрежение, отколкото реални решения на въпросите.

Според ДПС подобен документ е нужен, но ВМРО не е подходящият му вносител. Аталай изказа притеснения във връзка с предлаганите задължителни мерки за ограничаване на раждаемостта и за възстановяване на строителни войски. Според него задължителните действия трябва да следват, а не да предхождат създаването на интеграционна среда за малцинствата, в която те могат да се самоуправляват и да участват в управлението на страната на общинско и държавно ниво.

Рамадан Аталай: Ако не намерим възможност и начин тези хора да ги образоваме, да ги социализираме, да създадем от тях онази средна класа, която някой ден да може да влезе в управлението на държавата, се сещам за 1994 г,. когато видях за първи път белите да напускат ЮАР. Дано да не дойде този ден. Дано двете общности да намерим допирна точка и да започнем да строим държавата.

Депутатът посочи, че пропуски в създаването на среда, в която малцинствата да се чувстват интегрирани, има, както от страна на българската общност, така и от малцинствата, но те трябва заедно да намерят допирна точка.

Аталай е убеден, че образованието, социализацията на малцинствата, трябва да са водещи за разрешването на проблема.Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Доналд Тръмп не слуша лекарите, за да отслабне
Доналд Тръмп не слуша лекарите, за да отслабне
Пакистански камиони като произведения на изкуството
Пакистански камиони като произведения на изкуството