Времето до края на февруари: След кратко затопляне, зимата се завръща

Този месец ще е доста шарен. Февруари започна с доста високи температури - около и над 20 градуса на доста места. Дълбок атлантически циклон обаче ще причинява проблеми в Западна Европа. На британските острови ще има доста значителни валежи от дъжд, на места и от сняг, както и силни ветрове. Това каза в студиото на Сутрешния блок на БНТ синоптикът от НИМХ Анастасия Стойчева. По думите ѝ, кратко затопляне ни очаква през почивните дни и в началото на следващата седмица, след което предстои сериозно застудяване.

от БНТ
08:11, 08.02.2019
44366
Чете се за: 00:54 мин.
У нас
Анастасия Стойчева, синоптик в НИМХ: В неделя и понеделник ще е по-топло. Най-напред ще завали дъжд, който със застудяването бързо ще премине в сняг и температурите ще се понижат. Първо застудяването ще се усети в западните части на страната и по-късно ще стигне до Черноморието. В сряда зимата се завръща, ще има снеговалежи в много райони на страната. Какви ще са количествата обаче, предстои да уточним като ще са на два етапа. Първо ще премине един бърз студен атмосферен фронт и вече в циркулацията на този циклон по-дълго време ще се задържи с превалявания от сняг.

Има вероятност в централните райони от страната да има и по-съществена снежна покривка. Нищо чудно в София да има 5-10 см сняг. Температурите ще останат и сравнително ниски. Към следващата събота и неделя валежите ще спират и с ниските температури тази снежна покривка ще се задържи, каза още синоптикът.

;

По думите на Анастасия Стойчева, до понеделник температурите ще останат сравнително високи, като в източните райони от страната, където ще се усили южният вятър, ще има отново температури от 14-16 градуса, които са сравнително нетипични за февруари. Със застудяването обаче, минималните температури ще бъдат по-често около и под нулата, а ще има дни, в които и дневните ще се доближат до 0 градуса.

Количествата на валежите през януари, особено в Южна България, в югозападните райони, в Рило-Родопската област надхвърлиха 3-4 пъти климатичните норми. Но пък в райони от Северна България останаха под нормата - 20-30 до 50%. Това е в резултат на средиземноморските циклони, които носеха повече валежи в Южна България. В югозападните райони пък температурите бяха под климатичните норми, което беше доста необичайно, обясни Стойчева.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Певицата Милена Славова с нов проект за деца
Певицата Милена Славова с нов проект за деца
Тялото от Ла Манша е на футболиста Емилиано Сала
Тялото от Ла Манша е на футболиста Емилиано Сала