НОВИНИ

Разбиха криминална група в Китай, която прехвърляла смартфони с дронове

В Китай разбиха криминална група, която прехвърляла смартфони от Хонконг с помощта на дронове. Арестувани са 26 души, обвиненията към тях са за контрабанда на рециклирани айфони за близо 80 милиона долара.

bnt avatar logo
от БНТ
19:37, 31.03.2018
Чете се за: 00:39 мин.
Още

Контрабандата на смартфони от Хонг Конг за Китай не е новост, китайските митничари са хващали мъж с 94 айфона, залепени по тялото му. При друг случай техниката била скрита в празни бирени бутилки. Това обаче е първата схема с дронове. Бандитите използвали летящите устройства, за да опъват кабели и въжета до Хонг Конг.

Чен Лин Митническа служба, гр. Шънджън: Това е едно от помещенията, откъдето са действали Оттук до сградите отсреща в Хонг Конг са няколко десетки метри. Програмирали дрона да пренесе жицата до Хонг Конг. Оттам други поемали и осъществявали следващата фаза.

Групата обикновено работела нощем. Стигали им секунди да прехвърлят малки пакети с по десетина или повече айфони.

Чен Лин Митническа служба, гр. Шънджън: На ден са могли да вкарват по 10 хиляди до 15 хиляди телефона. Ако са действали 15 дни в месеца, това прави над десет милиона юана на месец.

Китай е най-големият производител на дронове за масовия пазар, но още работи по регулацията. За да няма инциденти със самолети, миналата година властите въведоха строги правила, включително собствениците да регистрират на свое име дронове над определено тегло.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Последно сбогом със Стивън Хокинг
Последно сбогом със Стивън Хокинг
Случаят „Скрипал“: Русия гони допълнително над 50 британски дипломати
Случаят „Скрипал“: Русия гони допълнително над 50 британски дипломати