НОВИНИ

Разбиха престъпна група за фалшиви документи и евро

ГДБОП и Спецпрокуратурата разбиха престъпна група за фалшиви документи и евро. При претърсванията са открити печати на различни институции, сред които дори на "Пътна полиция".

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:13, 19.11.2019
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

От прокуратурата съобщиха, че са повдигнати обвинения на шестима души, всички са криминално проявени. Един от задържаните е излежал присъда в Германия за печатане на фалшиви пари. В хода на операцията са направени претърсвания на 12 адреса в София, Варна и Кюстендил.

Групата е имала богата гама от фалшификати. Фалшива шофьорска книжка се е продавала за 300 лева, международен паспорт или лична карта - за 600. Дипломите за образование са вървели между 250 и 650 лева.

От ГДБОП влизат в следите на групата в началото на 2019-та след получена оперативна информация за продажба на фалшиви документи.

Установени са две нива в йерархията на групата. Първото ниво е осигурявало куриери и клиенти, а второто е изготвяло фалшификатите. За прикритие на дейността е използван автосервиз.

Сийка Милева - говорител на Специализираната прокуратура: В състава на групата участват 6 лица. Сред тях мъж и жената, с която той живее на семейни начала, както и баща и дъщеря. Членовете на групата общували в повечето случаи чрез своите съпруги, които били изцяло запознати с престъпната дейност на групата. Тяхната роля била на куриер.

Цената на изработените фалшиви документи се определяла от поръчаното количество, качеството и не на последно място националността на клиентите. Те били основно граждани на страни от Балканския регион - Северна Македония, Косово, Албания, както и граждани от арабски и азиатски произход. Фалшификатите се използвали в страни от ЕС - основно паспорти, лични карти, актове за раждане и работни документи за Германия. Групата е била специализирана в изготвянето на пластиките. Паспортите са изготвяни от изтекли или изгубени документи за самоличност. Фалшифицирали са и пари.

Стоян Темелакиев - заместник-директор на ГДБОП: На практика групата е осигурявала и е имала възможност да изработи почти всякакъв документ, който се е предлагал от държавната администрация на Република България. От услугите, ако мога така да се изразя, на групата са се ползвали и организатори на канали за трафик на мигранти като са осигурявали неистински български документи на трафикирани лица.
Сийка Милева - говорител на Специализираната прокуратура: В момента когато се извършваха действията по претърсване и изземване бяха намерени 100 неистински еврови банкноти с номинал от 100 евро. Отделно от това бяха намерени множество лични данни като ръст, цвят на очите, ЕГН-та.

Все още не е ясно от къде са се снабдили с личните данни и какви са били приходите от дейността на престъпната група и колко фалшификати са успели да изработят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
През 2020 година ще имаме умни градове с 5G мрежи
През 2020 година ще имаме "умни градове" с 5G мрежи
Радев и Борисов за избора на Гешев за главен прокурор
Радев и Борисов за избора на Гешев за главен прокурор