ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Разбулиха тайните на чевермето в Златоград

bnt avatar logo от Величка Петкова
A+ A-
Чете се за: 00:36 мин.
Още

Хиляди гости от различни краища на България се стекоха днес в Златоград за уникалния празник на чевермето. 150 агнета бяха изпечени за туристите, а до вечерта площадът се огласяше от каба-гайди, родопски песни и кръшни хора.

Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.

Голяма площадка в центъра на Златоград беше превърната в пекарна на открито. Там още през нощта майстори от района са започнали приготвянето на сто и петдесетте чевермета. Уникалният им вкус се дължи на това, че агнетата са само местно производство, пасли по планинските поляни.

Зарко Хаджиев: Около 60 вида различни тревички, затова е по-вкусно и по-качествено. Другата магия в приготвянето на чевермето е бавното въртене трябва да имаш спокойно време да са върти шест часа непрекъснато, да са гледа да не са прегори и да бъде на жарава.

Домакините бяха приготвили и богата трапеза с различни местни ястия.

Виолета Сухтева: Пататника, клина, питата от царевично брашно, сармичките от лозови листа, ами винаги на всеки наш празник те присъстват в нашата кухня, защото са много вкусни и децата си ни ги харесват.

За да се потопят напълно в атмосферата на празника много гости бяха облечени в народни носии.

Ивайло Георгиев от София: Традициите, атмосферата, Родопите, планината, природата, всичко, всичко е страхотно.

Готовите чевермета ритуално бяха занесени на площада.

Празникът продължи с музика и хора до вечерта.

ТОП 24

Най-четени

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?