Хиляди гости от различни краища на България се стекоха днес в Златоград за уникалния празник на чевермето. 150 агнета бяха изпечени за туристите, а до вечерта площадът се огласяше от каба-гайди, родопски песни и кръшни хора.
Голяма площадка в центъра на Златоград беше превърната в пекарна на открито. Там още през нощта майстори от района са започнали приготвянето на сто и петдесетте чевермета. Уникалният им вкус се дължи на това, че агнетата са само местно производство, пасли по планинските поляни.
Зарко Хаджиев: Около 60 вида различни тревички, затова е по-вкусно и по-качествено. Другата магия в приготвянето на чевермето е бавното въртене трябва да имаш спокойно време да са върти шест часа непрекъснато, да са гледа да не са прегори и да бъде на жарава.
Домакините бяха приготвили и богата трапеза с различни местни ястия.
Виолета Сухтева: Пататника, клина, питата от царевично брашно, сармичките от лозови листа, ами винаги на всеки наш празник те присъстват в нашата кухня, защото са много вкусни и децата си ни ги харесват.
За да се потопят напълно в атмосферата на празника много гости бяха облечени в народни носии.
Ивайло Георгиев от София: Традициите, атмосферата, Родопите, планината, природата, всичко, всичко е страхотно.
Готовите чевермета ритуално бяха занесени на площада.
Празникът продължи с музика и хора до вечерта.