НОВИНИ

Раздадоха литературните награди "Иван Вазов"

Литературният критик, поет и публицист Иван Гранитски е тазгодишният носител на ежегодната национална литературна награда "Иван Вазов". Призът бе връчен по време на тържественото честване на 166-та годишнина от рождението на патриарха на българската литература Иван Вазов в родния му град Сопот. Националната Вазова награда е учредена през 1970 г. от община Сопот и Министерство на културата като израз на признание към паметта на големия български поет и писател.

bnt avatar logo
от Станислава Христозова
11:16, 10.07.2016
Чете се за: 00:44 мин.
Още

Иван Гранитски бе единствения номиниран и единодушно избран от членовете на комисията за избор на носител на Вазовата награда. Той посочи, че Вазов е духовния хемоглобин на нацията и без неговата дейност за събуждане на българския дух, не би имало днешна България.

Иван Гранитски
Трябва да се чете и препрочита Вазов, защото той не е само патриарха на българската литература, най-големия писател, но той е духовен учител на нацията, той е създател на храма на българската национална идентичност, на вътрешната светлина на расата на българите

По традиция носителят на Вазовата награда засади дърво като символ на укрепване на духовната снага на България. По време на тържественото честване на 166-та годишнината от рождението на Вазов стана ясно, че неговия родственик доцент д-р Григорий Вазов с решение на общинския съвет преди две седмици е бил удостоен за почетен гражданин на Сопот. За БНТ той каза, че предстои да започне много сериозно и мащабно изследване на Вазовия род.

доц. д-р Григорий Вазов
Целият род като израстване като взаимоотношения вътре в стария род, като връзки с цялото общество, като това което са допринесли за цяла България още никой не го е правил, защото кой може да каже какви са били взаимоотношенията между Владимир Вазов и Иван Вазов.

Първите резултати от изследването се очаква да станат известни след една година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руснаците залагат на местни курорти
Руснаците залагат на местни курорти
Пазят с дрон и тежка техника горите от пожари
Пазят с дрон и тежка техника горите от пожари