НОВИНИ

Разделното събиране на боклуци на плажа става задължително от догодина

През това лято концесионерите и наемателите на плажовете у нас трябва да осигурят разделно събиране на отпадъците. Засега това е само препоръка, но от догодина става задължително и ще се глобява. Министрът на околната среда и водите Нено Димов, министърът на туризма Николна Ангелкова и вицепремиерът Валери Симеонов се срещнаха с представители на туристическия бранш във Варна.

bnt avatar logo
от Нивелина Няголова
18:28, 14.05.2018
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Замърсяването на плажната ивица е проблем не само за България. По данни на екоминистврството 80% от пластмасовите отпадъци се изхвърлят от летовниците и от крайбрежните заведения и едва 20% - от корабите.

Нено Димов, министър на околната среда и водите: Идеята е да се опитаме тази година доброволно да се сложат информационни табели, да се събират разделно отпадъците, тоест да има места, на които да се изхвърля пластмасата. От натрупания опит, който ще имаме след края на сезона, ще започнем с бранша да дискутираме законопроект или наредба за задължително от следващия туристически сезон.
;

И това лято шумът от заведенията на открито ще се контролира строго, заяви вицеремиерът Валери Симеонов. Той подчерта, че в заведенията трябва да има зали за пушачи и непушачи, както преди години.

Валери Симеонов, вицепремиер: Трябва да се спре режима на шумовата анархия и терор, които царят по всички курорти към настоящия момент. Няма двоен аршин. Който спазва правилата, може и да пуши при добра вентилация.
;

Министърът на туризма Николина Ангелкова заяви, че все още няма регламент за санкции при къмпингуване извън определените места. Затова общините ще имат право да глобяват съгласно приетите от тях наредбите за обществения ред.

Николина Ангелкова - министър на туризма: Важно е хората, които искат да къмпингуват, да има места, на които да го направят, защото къмпингите, които и в момента съществуват, са от много години, може би от 20-30 и те не отговарят на съвременните изисквания на Закона за туризма и категоризацията.

Министърът на екологията представи три арт инсталации от пластмасови отпадъци. Целта е повече хора да бъдат приобщени към разделното събиране.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Още от деня: Интеграцията на Западните Балкани-Христо Гаджев и Петър Витанов
В "Още от деня": Интеграцията на Западните Балкани-Христо Гаджев и Петър Витанов
Преговори за пакет „Мобилност“ в София
Преговори за пакет „Мобилност“ в София