НОВИНИ

Ново увеличение на цените на природния газ, парното и топлата вода от юли

Природният газ, токът, парното и топлата вода ще поскъпнат от юли - прогнозира председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране. Иван Иванов присъства на среща на председателите на енергийните парламентарни комисии на страните от ЕС в София. Срещата е част от българското европредседателство. Репортерът ни Цветелина Катанска беше на срещата и тя ще ни каже какви са основните констатации и кога ще може да говорим за поевтиняване на газа, а не за поскъпване?

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:08, 14.05.2018 (обновена)
Чете се за: 01:48 мин.
У нас

Десет години след последната газовата криза, която засегна сериозно и България, все още не са взети достатъчно мерки за предотвратяване на подобни кризи. Днес от Брюксел изнесоха и двете основни причини за това - първо, цените на газа в Източна Европа остават по-високи от тези в Западна и второ липсват алтернативни трасета, по които природния газ да стига до България. Така например, над 90% от природния газ у нас е внос от един единствен източник - Русия. Именно заради поскъпването на руския газ, се увеличават и цените на тока, природния газ, парното и топлата вода от юли.


;

Държавната газова компания Булгаргаз поиска увеличение на цените на газа от 1 юни с близо 16%. Причините посочени от дружеството са две - поскъпване на руския газ заради високите цени на петрола и повишаване на котировките на долара спрямо еврото.

Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране: Ако цената на суровия петрол се задържи на тези нива, това води до поскъпване първо на течните горива, което всички български потребители на бензин и дизел го констатират когато зареждат своите автомобили, но заедно с това ще се повиши цената на природния газ за тези дружества и крайни битови потребители, които консумират природен газ директно, както разбира се и цената на енергийните продукти на когенерациите - българските топлофикации, които произвеждат топлинна и електрическа енергия.

Според изчисленията на експертите, ако цената на синьото гориво скочи с 16%, това би увеличило цената на парното и топлата вода с между 7 и 10 на сто, а на тока с близо 2%.

Иван Иванов: Комисията за енергийно и водно регулиране няма механизъм да промени цената на един енергиен носител, в случая на природния газ, когато той е изцяло вносен и който с тази цена идва на границата на България.

Според разчетите на Брюксел цената на синьото гориво за целия източен регион включително и България остава много по-висока от тази в Западна Европа.

Катарина Сиков-Магни: Ние все още сме зависими в значителна степен от един източник на доставка на природен газ, което води до по-високи цени за потребителите, както за гражданите така и за бизнеса. Даваме си сметка, че ако този регион има достъп до природен газ на сравними цени с тези в Западна Европа, могат да се спестят 4 млрд. евро годишно.


;

Намаляване на цените от Брюксел очакват едва след изграждане на нова газова инфраструктура и доставката на газ от друг източник - Азербайджан. Подобни са очакванията и на българския енергиен регулатор.

Иван Иванов: Това ще създаде именно една здравословна конкуренция между доставчиците на природен газ между северното и южно направление и това може да доведе до понижаване на цената на природния газ за българските потребители, надяваме се това нещо да се случи за България през 2020 г.

Окончателно решение за новите цени на газа ще бъде взето в края на юни след обсъждане в енергийния регулатор.

;

Министър Петкова обяви от Русия, че до броени дни нейното министерство е готово да внесе проект, с който да предложи на Народното събрание ново начало на проекта "Белене". Освен френската "Арева", която тя обяви днес, че е препотвърдила интереса си, интерес имат най-голямата китайска ядрена компания и Европейската инвестиционна банка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гръцките власти предупреждават: Мигранти атакуват камионите на пристанище Патра
Гръцките власти предупреждават: Мигранти атакуват камионите на пристанище Патра
Протести с десетки жертви след откриването на посолството на САЩ в Ерусалим
Протести с десетки жертви след откриването на посолството на САЩ в Ерусалим