НОВИНИ

Разкриха щастливите и потискащите моменти на работа

Хората са най-щастливи около 15:30 ч. следобед, когато предусещат приближаващия край на работния ден, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от проучване, направено във Великобритания сред 2000 служители.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
10:38, 02.07.2018
Чете се за: 01:04 мин.
Още
разкриха щастливите потискащите моменти работа
Снимка:

Допитването на "Бритиш Черис" е осъществено с цел да се установят върховете и спадовете в трудовия ден на работещото население, както и влиянието на някои хранителни продукти върху настроението.

Авторите на проучването са установили, че служителите се чувстват щастливи, когато се събуждат след ободрителен нощен сън, когато са оценени от шефа и когато получават похвали от клиенти. Благотворно върху настроението им се отразяват също детските прегръдки и вечерното излежаване пред телевизора след натоварен трудов ден. Най-щастливият момент в деня на служителите е когато прекрачват прага на дома след работа, събуват обувките си и се освобождават от дрехите си.

Същевременно неблагоприятно върху настроението им се отразяват "проспиването" на будилника, задръстванията на път към службата, дългите и натоварващи работни срещи, мисълта за несправяне с трупащи се задачи, оплакванията на клиенти, преяждането и последвалите го угризения.

Проучването показва също, че определени храни влияят пряко върху задоволството на служителите. Установено е например, че изобилстващите от захар шоколади, бонбони и сладкиши, макар да доставят краткотрайна радост, в крайна сметка допринасят за лошо настроение. От друга страна продукти като богатите на антоцианини череши и изобилстващ от фолиева киселина спанак помагат за повдигането му.

Анкетата показва, че 70 процента от служителите се чувстват по-добре, когато залагат на здравословни храни. Тридесет и пет процента от участниците в допитването споделят, че са забелязали зависимост между консумацията на богати на захар продукти и потиснатото настроение.
Над 50 процента от анкетираните признават, че когато са прекалили с храна или са хапнали нездравословни продукти, няколко часа по-късно имат усещането, че са им "потънали гемиите".

От друга страна една четвърт от служителите са твърдо убедени, че половин час след като са яли плодове като череши, ягоди, малини, боровинки, се чувстват по-щастливи, отколкото след хапването на парче шоколад.

Въпреки ясното съзнание за ефекта от нездравословните храни върху настроението, 40 на сто от работещите хора продължават за залъгват глада си с бисквити или шоколад.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Катастрофа с три коли блокира движението в района на тунел Витиня
Катастрофа с три коли блокира движението в района на тунел "Витиня"
Започва ремонт на над 80 км участъци от пътища в Южна България
Започва ремонт на над 80 км участъци от пътища в Южна България