НОВИНИ

Размразиха проекта за зоопарка на Пловдив

Започва финалният етап от изграждането на зоологическата градина в Пловдив. Съдебни процеси блокираха строителството на обекта за период от над три години. Преди дни обаче Върховният административен съд се произнесе, че няма пречки дейностите да бъдат подновени.

bnt avatar logo
от Николай Райшинов
06:51, 13.02.2019
Чете се за: 01:32 мин.
У нас

Съдебни дела на екозащитници, замразиха строителството на зоопарка в Пловдив през 2016 година.

Иван Тотев, кмет на Пловдив: Трябваше да минем през това изпитание, но вижте накрая в решението - 100 лева да се плати на община Пловдив. Нали разбирате за 100 лева колко години и накрая 100 лева на община Пловдив.

Плановете този път са до началото на лятото зоопаркът да посрещне първите си посетители. До тогава обаче има още доста документация за уреждане.

Димитър Колев, кмет на район Западен: В момента се подготвят актовете за стартиране на обекта или т.нар. акт 11 и след това вече няма никаква пречка строителят да влезе и да довърши своята работа.

От фирмата-изпълнител обещават за срок от 27 дни да са готови и с оставащите строителните дейности по оградите на някои от хабитатите.

Вакрил Запрянов, управител на фирмата-изпълнител: Подсилени за мечките, промяна на оградите за бизоните. Това е по предписание на консултантите от министерство на околната среда и водите.

Паралелно с довършителните работи ще се събират и всички необходими документи, които ще изиска приемателната комисия, преди да издаде акт 16 за въвеждането на обекта в експлоатация.

Димитър Колев, кмет на район Западен: Изкарахме акт 16 на трафопоста, който е така да се каже свързан обект с основния обект, понеже не може да изкараш акт 16 на зоопарка, без да имаш въведен в експлоатация трафопост.
;

Новите животни в зоопарка ще пристигат поетапно. Първите обитатели ще са няколко мечки, маймуни, елени, муфлони, камерунски кози, патагонски мари, виетнамски прасета и др. След обществена поръчка от словенски развъдник ще бъдат закупени и екзотични видове.

Вакрил Запрянов, управител на фирмата-изпълнител: Тук животните ще се чувстват в много комфортни условия. Когато родителите си докарат децата, поне 4 часа ще могат да се разхождат и наслаждават.

Според кмета на града проектът е направен така, че хабитатите да са максимално близки до естествените местообитания на видовете. Самото място, а и дълголетието на някои от животните доказвали това.

Иван Тотев, кмет на Пловдив: Вълкът Бисер е все още жив, което е против природните закони, тъй като възрастта му вече е ненормална. Той наближава 20 години. Хабитата с водоплаващи птици, в който има населили се диви патици, които не са предвидени, не са закупени от нас, а са долетели от Марица. До няколко месеца със сигурност ще имаме и потомство. Това означава, че хабитатът е толкова близо до природата, че за самите животни няма нищо изкуствено. Това е и целта изобщо на целия зоопарк. Преправяхме проекта така, че да не засегнем дървесни видове, да запазим максимално много от съществуващите дървета.

След ремонта площта на зоопарка е увеличена четири пъти. Пространствата за всички животни ще са многократно по-големи от предишните, увериха от общината. Предстои общинският съвет да гласува и решение, с което до края на годината посещенията в зоопарка да са безплатни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Барселона протестираха заради процеса срещу каталунските лидери
В Барселона протестираха заради процеса срещу каталунските лидери
В Румъния се увеличава търсенето на местни плодове и зеленчуци
В Румъния се увеличава търсенето на местни плодове и зеленчуци