НОВИНИ

Среща на жителите на Войводиново с местната управа за проблема с ромите

Събрание на жителите на Войводиново и местната власт се проведе тази вечер в селото. Хората поискаха да научат какви мерки ще бъдат предприети от тук нататък за решаване на ромския проблем. По време на срещата стана ясно, че нито едно от семействата, които напуснаха ромската махала по настояване на жителите на селото, не е подало заявление за настаняване в общинско жилище. Повечето от тях обжалват в съда заповедите на кмета, че къщите им са незаконни.

bnt avatar logo
от Антоанета Чакандракова
20:30, 12.02.2019 (обновена)
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Около 300 жители на Войводиново поискаха от местната власт да не допуска ромите да се завърнат в селото. Хората са категорични, че ако това стане, протестите ще се подновят.

Димитър Цончев - жител на Войводиново: "Ще настояваме това, което сме постигнали да се запази и нещата да си вървят в прав ред, права линия, както досега. Да има мир, да няма разногласия."
Васил Пицин: "Искаме всеки да си плаща. Аз съм дошъл от Велинград, купил съм си място тук. Живея спокойно, плащам си данъци, абсолютно всичко. Тук нямат връщане."
Атанас Танев: "Нещата ще продължат по същия начин. Ако дойдат пак да живеят тук ще дойдат други от Пловдив, ще станат пак доста много и в един момент ще се случат пак същите неща."

Кметовете на Войводиново и на община Марица увериха, че ромите няма как да се върнат в селото, защото в къщите им няма ток и вода. През март Административният съд в Пловдив ще разглежда 15 жалби срещу заповедта на местната власт за събаряне на незаконните постройки.

Димитър Иванов - кмет на община Марица: "Ромите не могат да се върнат тук във Войводиново, защото има съдебен спор и законът казва, когато има подобен спор нещата се решават в съда. Изчакваме съдът да се произнесе."
Димитър Тосев - кмет на село Войводиново: "Няма нужда от ескалации. Няма нужда да заставаме срещу полицията. Няма нужда от допълнителни разходи. Ще изчакаме момента, който ще дойде и това ще е решението на съда - първа и втора инстанция."

Тази седмица ще има голяма среща в областната администрация в Пловдив. Участие ще вземат представители на различни институции, които представят мерките за набелязване на проблема във Войводиново.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новият филм Кланът на децата на Роберто Савиано беше представен на Берлинале
Новият филм "Кланът на децата" на Роберто Савиано беше представен на "Берлинале"
Евродепутати с доклад за антиевропейски настроени партии
Евродепутати с доклад за антиевропейски настроени партии