НОВИНИ

Разпитаха 14 души по делото срещу пловдивския кмет Иван Тотев

Софийската градска прокуратура внесе искане в Пловдивския окръжен съд за отстраняване от длъжност на кмета Иван Тотев. Делото е насрочено за следобед. На 10-ти януари Тотев беше обвинен в престъпление по служба заради обществена поръчка за зоопарка в града, от което според обвинението общината е била ощетена с 1 милион лева.

bnt avatar logo
от Златин Бояджиев
12:18, 16.01.2017 (обновена)
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Причината да се иска отстраняването на кмета от длъжност е това, че 90% от разпитаните по делото са в професионална зависимост от него и са служители на общината. Досега са разпитани 14 души, като е изискана цялата документация от Община Пловдив за строителството на зоокъта.

Тотев е обвинен за това, че от април до ноември 2014 година е нарушил своите задължения при изграждане на зоопарка. Процедурата за строителството е проведена в нарушение на Закона за обществените поръчки. При процедурата не е имало одобрен идеен инвестиционен проект към момента на откриването, не е била одобрена и количествено - стойностна сметка за проекта, твърди прокуратурата. Не е бил изготвен и доклад за оценка на инвестицонния проект със съществуващите изисквания за строителство. Не е било издадено и строително разрешение. Тези изисквания на закона не са били спазени и при подписване на договора с изпълнителя - строителя фирма "Запрянови".

Разследването започва, след като е подаден сигнал от бившия кмет на район "Западен" Десислава Желязкова. Тя подава сигнал до Държавната агенция за национална сигурност, че има евентуални нарушения на закона при строителството на зоопарка.

След като агенцията разследвала, изпратила сигнала до прокуратурата, откъде обаче решават, че има липса на данни за доказателство за престъпление.

След обжалване отново от Десислава Желязкова Върховната касационна прокуратура обявява, че трябва да има разследване и главният прокурор Сотир Цацаров го разпредели в Софийска градска прокуратура.

Иван Тотев е с мярка за неотклонение 22 хиляди лева. Той на два пъти поиска да му бъде намалена паричната му гаранция, но накрая е решил да оттегли жалбата си.

Пред Съдебната палата днес се очаква протест от поддръжници на Тотев.

Ще изчакаме решението на Пловдивския окръжен съд, заявиха от Община Пловдив, за да коментираме ситуация.

От Патриотичния фронт в Пловдив съобщиха, че след подаден сигнал в Агенцията за държавна финансова инспекция вече има данни за друго нарушения при друго строителство. Става въпрос за строителството на спортната зала "Колодрума". От Агенцията са открили 22 нарушения на Закона за обществените поръчки, твърдят патриотите. Щетата е за 7 777 340 лева. При изготвяне на писмен доклад от Агенцията, внеслите сигнала ще го предадат на главния прокурор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сирийските бунтовници решиха да участват в преговорите в Казахстан
Сирийските бунтовници решиха да участват в преговорите в Казахстан
Фериботът в Белослав чака пари от агенция „Митници“
Фериботът в Белослав чака пари от агенция „Митници“