НОВИНИ

Разпространиха фоторобот на още един съучастник в атентатите в Брюксел

На третия ден от кървавите атентати днес бе разпространен фоторобот на втори заподозрян за атаката в метространцията Маалбек.

bnt avatar logo
от БНТ
18:25, 24.03.2016
Чете се за: 01:23 мин.
По света

Министрите на вътрешните работи и на правосъдието на Белгия днес предложиха оставките си. Поводът е разкритието вчера на турския президент Ердоган, че през юни миналата година Турция е екстрадирала в Европа един от атентаторите на брюкселското летище, но предупрежденията й за него не са взети предвид и е оставен на свобода.

Премиерът Шарл Мишел е отхвърлил оставките на двамата министри.

Арестуваният и обвинен Салах Абдеслам пък, който щеше да се бори срещу екстрадицията си във Франция, днес изведнъж иска да бъде прехвърлен там възможно най-бързо.

Каква е връзката между атентатите и решението на Абдеслам вижте в прякото включване на Владислав Велев.

;

Хронология на атентатите в Брюксел

Първата експлозия проехтява на летището в 7:58 часа в сектора за заминаващи. Няколко секунди по-късно пак там отеква нов взрив. По това време стотици хора се намират на гишетата за регистрация. Бомбите имат катастрофален ефект, десетина са убити на място, десетки са ранени, залата е опустошена.

Малко по-късно трета експлозия разтърсва мястото, без да причини жертви. Адската машина избухва при пристигането на сапьорите, но комплексът е евакуиран и жертви няма. Взривява се сак, оставен от един от атентаторите. Следствието разкрива, че в него е била най-мощната бомба.

Шофьорът на таксито, докарало терористите на летището, известява полицията, че е взел подозрителните пътници с тежки сакове. Те искали да качат в колата и още багаж, но нямало място.

При обиска на посочения от шофьора адрес в квартал "Скарбер" полицията откри внушителни количества взривни вещества, вероятно също предназначени за летището.

Ударът в метрото е нанесен малко след девет сутринта - час след събитията на летището. Атентатор самоубиец задейства взривно устройство във влак, който напуска станция Малбек, разположена в самото сърце на квартала на европейските институции в Брюксел.

;
Доминик Деноел - оцелял от атентата в метрото в Брюксел: Всичко стана много бързо, шумът беше оглушителен. Мисля, че припаднах, когато се свестих навсякъде имаше прах, вратите бяха отнесени. Едвам излязох. Имаше дразнещ дим и мирис на изгорена кожа и коса.

Днес Доминик изпитва гняв, тъга, безсилие, страх, признателност, че е жив и благодарност към хората, погрижили се за него.

Доминик Деноел - оцелял от атентата в метрото в Брюксел: Спасителните екипи свършиха страхотна работа и вероятно бяха толкова разтърсени от случилото се, колкото нас. Те действаха като военни лекари на улицата. Изпратиха ни на различни места, в даден момен всички рухнахме психологически.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Министрите няма да използват авромобили на НСО от 1 април
Министрите няма да използват авромобили на НСО от 1 април
Сигнали за изоставени багажи и бомбени заплахи в София
Сигнали за изоставени багажи и бомбени заплахи в София