НОВИНИ

Разширено заседание на Националния съвет на БСП

Започна разширено заседание на Националния съвет на БСП. Корнелия Нинова поздрави съпартииците си за избора на Генерал Радев, благодари за работата, и че са ѝ се доверили за номинацията и за работата по цялата кампания

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
12:16, 26.11.2016
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Нинова направи пълен отчет за изборите. Тя зави, че с тези избори са доказали, че ГЕРБ не са непобедими. Според нея, не би трябвало да има политическа криза, ако институциите спазват конституцията. Тя сподели със съпартииците си за всичко, което са казали пред президента Плевнелиев на консултациите.

БСП няма да се включва в служебен кабинет. Тя каза още, че няма да участват в коалиция, ако трета политическа сила се опита да направи правителство в рамките на този парламент.

Корнелия Нинова, председател на БСП: "Проведохме консултации при президента Плевнелиев за създалата се ситуация след оставката на кабинета Борисов. Там ръководството на парламентарната група потвърди решението на Националния съвет от наш предишен пленум. Че Българската социалистическа партия в това Народно събрания няма да прави правителство, когато й бъде връчен мандат, и веднага ще го върне. Заявявали сме и досега, че с 38 народни представители няма как да съставим правителство в рамките на този парламент. Заявявам и пред вас, че няма да участваме с конкретни предложения на партийни кадри във формирането на служебен кабинет на президента Радев."

За мажоритарния вот, Нинова заяви, че днес иска от Националния съвет да реши дали партията да предложи нова избирателна система, като според нея те са готови да пристъпят към мажоритарен избор със смесена система. Генерал Радев също е "за" такава система и смята, че България не е готова за чист мажоритарен вот.

В партията се обмисля и промяна на устава, но това ще се случи на следващия конгрес, за който не е решено кога ще бъде.

Промяната, която ще се обсъди е, че председателят на партията ще се избира пряко и ще им право на два мандата. Също така се предлага депутатите да имат право на три мандата максимум.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха нов паметник на Васил Левски в парка на Военната академия
Откриха нов паметник на Васил Левски в парка на Военната академия
В понеделник ще гледат мерките на задържаните мигранти в Харманли
В понеделник ще гледат мерките на задържаните мигранти в Харманли