НОВИНИ

Аржентинска подводница е в неизвестност от три дни

Аржентинският флот разшири зоната и включи допълнителна техника за издирване на подводницата "Сан Хуан" с 44 - членен екипаж. Морският съд е в неизвестност вече три дни. В търсенето се включва и специализиран самолет на НАСА. Хеликоптерът на аржентинският президент Маурисио Макри и семейството му кацна аварийно в частен имот заради силен вятър. Те пътуваха към град Чападмалал, откъдето държавният глава ще наблюдава лично хода на събитията.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
21:57, 18.11.2017
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Търсенето на Сан Хуан се затруднява от силни ветрове и високи вълни. Дизелово-електрическата подводница се е връщала от рутинна мисия в южния град Ушуая към базата си в Мар дел Плата, южно от Буенос Айрес. Изчезнала е на 430 километра от Патагонския бряг. Последният контакт с нея е от сряда сутринта.

Енрике Балби- говорител на аржентинските ВМС: Предлолагаме сериозен проблем със свързочната апаратура или електрозахранването, кабели, антена или друга техника. Обичайният протокол при такива случаи е подводницата да изплава за да се осъществи визуален контакт или друга форма на комуникация.

Засега обаче няма нито визуален, нито радарен контакт. Министърът на отбраната Оскар Агуад прекъсна посещение в Канада, за да следи лично развоя на събитията. Подводницата Сан Хуан е построена в Германия. Спусната е на вода през 1983-та година и е най-новата от общо три в аржентинския флот. Помощ официално вече предложиха Великобритания, Бразилия, Чили, Уругвай, Перу и Южна Африка. В операцията се включва и изследователски самолет на НАСА, пригоден за продължителни полети. Той е в град Ушуая, където се подготвя за заминаване към Антарктика.

Правителството поддържа контакт с близките на екипажа, обяви президентът Маурисио Макри. В Туитър той заяви, че страната ще използва всички необходими национални и международни ресурси за възможно най-бързо откриване на подводницата. Понеделник е официален празник в Аржентина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо са важни Коледните пости?
Защо са важни Коледните пости?
Втора смъртоносна катастрофа за деня в Ловешка област
Втора смъртоносна катастрофа за деня в Ловешка област