Конференцията за климата завърши с ползотворен край

След две седмици работа и последна безсънна нощ, Конференцията на ООН за климата в Бон тази сутрин завърши с положителен резултат. Ангажиментите по Парижкото споразумение остават, постигнат е напредък по ключови елементи от неговото изпълнение.

от Надежда Бонева
21:28, 18.11.2017
Чете се за: 00:56 мин.
По света

Голямата цел на конференцията в Бон бе историческото Парижко споразумение от 2015-та да не остане символично, а да се върви към конкретни стъпки и сутринта председателят на форума обяви успешен край.

Франк Банимара, премиер на Фиджи и председател на на Конференцията за климата 201: Свършихме си работата. Както казвам през цялото време , целият свят е в едно кану, ние поставихме едно кану от Фиджи пред тази зала, за да напомня този факт. . На тази конференция му дадохме отличен курс, нека си тръгнем от Бон наистина решени да завършим това пътуване.

12 часа преговори тази нощ донесоха известен компромис по един от спорните елементи - финансовата помощ за приспособяването на развиващите се страни. Ключов е напредъкът по изработването на правила за прилагането на Парижкото споразумение, включително как да се измерват и съобщават въглеродните емисии. Правилата трлябва да са готови до декември догодина, когато Полша ще е домакин на следващата конференция за климата. За да бъде спазена и целта от Париж за овладяване на глобалното затопляне под два градуса годишно, догодина ще започне и преглед на съществуващите планове за ограничаване на въглеродните емисии.

Ян Шишко, министър на околната среда на Полша и председател на следващата конференция за климата. Всички тези постижения потвърждават силната ни воля за сътрудничество и решимостта ни. Това означава, че успехът на следващата конференция в Катовице е много близо.

Еколозите имат критики към резултатите от Бон. Факт е обаче, че нито една държава не последва примера на САЩ за оттегляне от Парижкото споразумение, а Сирия се присъедини към него. Американската делегация имаше една проява - в полза на въглищата. Много по-силно се чуха гласовете от обществената коалиция отвъд океана, решена да следва целите от Париж на местно ниво.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Втора смъртоносна катастрофа за деня в Ловешка област
Втора смъртоносна катастрофа за деня в Ловешка област
Цветан Цветанов: Димитър Главчев остава депутат
Цветан Цветанов: Димитър Главчев остава депутат