НОВИНИ

Македонската църква е готова да признае Българската за църква - майка

Светият синод на Македонската православна църква е готов да признае Българската за Църква-майка, ако признаем македонската църковна независимост. Това става ясно от безпрецедентно писмо на Македонската епископия до Българската патриаршия, представено за първи път в предаването "Вяра и общество с Горан Благоев" по БНТ.

Александър Марков
от Александър Марков
20:50, 18.11.2017
5850
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Писмото на Македонската православна църква, показано за първи път в предаването "Вяра и общество", е невероятен исторически шанс, според автора и водещ на предаването Горан Благоев.

Горан Благоев, автор и водещ на "Вяра и общество: За първи път македонската архиепископия говори за своя църква-майка, за първи път тя официално споменава, че това е БПЦ. Разбира се, от БПЦ се очаква тя да признае Македонската архиепископия и струва ми се, че това е един наистина невероятен исторически шанс.

Македонската архиепископия, която датира от края на ВСВ, създава своя църква, непризната и до ден днешен от нито една православна църква.

Д-р Милен Врабевски, предс. на фондация "Българска памет" : Не от вчера Македонската църква заявява, че желае ние да сме нейна църква-майка. На всеки национален празник да има един български и един македонски свещеник. Да разберем, че народите ни са всъщност едно цяло и да градим мостове за бъдещето ни, което е европейско и е за всички.
Любомир Младенов, бивш директор на д-я "Вероизповедания" - МС, (1997-2002 г.): Гледам на това писмо като един плодоносен резултат на всички усилия, духовни усилия за сближаване на двата народа, за да бъдат в една обща народностна общност. Това е исторически документ, който БПЦ трябва да приеме, да приеме подадената ръка и е едно прекрасно допълнение към нашия Договор за приятелски и добросъседски отношения между Македония и България.

Решението дали да признае Македонската православна църква, е в ръцете на Българската патриаршия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цветан Цветанов: Димитър Главчев остава депутат
Цветан Цветанов: Димитър Главчев остава депутат
Един човек е загинал след тежка катастрофа в София
Един човек е загинал след тежка катастрофа в София