НОВИНИ

Продължава разследването на атентата в Санкт Петербург

Атентаторът от метрото в Санкт Петербург не е бил фанатизиран ислямист, твърдят негови роднини. Според Федералната служба за сигурност самоубиец е поддържал връзка с "радикална нелегална мрежа, която симпатизирала на "Ислямска държава". Жилището на нападателя в града беше претърсено. Разследващите са иззели и записи от охранителни камери. Вече са разпитани около 40 души.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
11:19, 05.04.2017
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Терористът от автосервиза. Допреди 2 години бил светско момче, но после станал религиозен, но не и фанатик, разказват негови познати. Роденият в Киргизстан Джалилов изкарвал допълнително пари и като келнер. Разкритието, че той е атентаторът-самоубиец изненада познатите му.

"Работехме заедно преди две години и половина. Беше много мил човек, много добър, не се конфронтираше. Не съм очаквала да чуя подобно нещо".

Роднини разказали, че Акбаржон Джалилов бил най-послушният от всички деца в семейството. Той не бил регистриран като екстремист нито в Русия, нито в родния си Киргизстан. В Санкт Петербург младежът тренирал бойни изкуства.

Според разследващите той се е свързал чрез социалните мрежи със свой познат от Киргизстан, който воювал за Ислямска държава. По данни на киргизстанските тайни служби над хиляда души от страната са се присъединили към джихадистите. Предположенията на разследващите са, че те са го инстуктирали как да направи взривните устройства.

Санкт Петербург трудно се съвзема от трагедията, но въпросът, на който жителите очакват отговор е, защо атентата не е бил предотвратен при наличието на много и нова техника за сигурност. Руски медии съобщават, че след атентата мерките за сигурност в транспорта ще бъдат засилени в цяла Русия. Руският футболен съюз подготвя препоръки за сигурност за спортните състезания. Организаторите на следващия Петербургски икономически форум, който ще бъде посетен от президента Владимир Путин, ще монтират система за видеонаблюдение с технология за разпознаване на лица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Има опасност река Чая да прелее
Има опасност река Чая да прелее
Кристиан Костов участва във втория промоционален концерт в Тел Авив
Кристиан Костов участва във втория промоционален концерт в Тел Авив