НОВИНИ

Разследват къде през границата са преминали загиналите в катастрофа имигранти

9 имигранти и техният български шофьор загинаха, а 8 бяха ранени, след като микробус катастрофира на магистрала "Тракия" край Пазарджик. Най-вероятно шофьорът, 16-годишен младеж, е заспал на волана. Той е без книжка, а мигрантите са без документи за самоличност. Разследва се къде, как и с чия помощ са влезли на територията на България.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:02, 04.06.2017
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

Катастрофата е станала в 4 и 15 сутринта на 98-мия километър на магистрала "Тракия" в посока към София. Микробусът, претъпкан с нелегални имигранти от Афгантистан, Пакистан и Сирия се е забил в дърво. Най-вероятно шофьорът, 16-годишен младеж без шофьорска книжка, е заспал на волана.Загинали са шофьорът и 9 от мигрантите. 8 чужденци пък са откарани в болница. Всички те са мъже и са без документи за самоличност. На мястото на инцидента веднага е изпратена пожарна и полиция, а към 12 и 30 микробусът беше вдигнат от мястото на катастрофата.

Младен Маринов, гл. секретар на МВР: "Продължават оперативно-издирвателните мероприятия и събиране и анализиране на информация по отношение на това къде са преминали и по какъв начин са преминали тези чужди граждани, които са превозвани с микробуса като се проверяват и двете възможности направления, едното е българо-турска граница, другото е българо-гръцка граница. След като са констатирани във вътрешността на страната това означава, че има организация, има канал, който да извършва тази логистика".

Главният секретар на МВР добави, че вчера край Сандански са заловени 13 лица, скрити в ТИР. За тях е предприета процедура за реадмисия. На турската граница снощи пък е предотвратено влизането на 24 чужденци. Според него хората от микробуса може и да не са преминали границата тази нощ. Колкото до катастрофата, има и още версии.

Васил Малинов, окръжен прокурор на Пазарджик: "Най- вероятно заспал не изключва и другите версии, проверява се и версията за съпричиняване от друго неизвестно МПС на този етап, техническа неизправност също, на този етап данните са, че най-вероятно е заспал.

От ранените - седем са настанени в различни отделения на болницата в Пазаджик, а един е откаран в Пловдив.

д-р Албена Петкова, МБАЛ-Пазарджик "По диагнози са настанени единия в реанимация, с неизвестни имена, политравматични, единият е в ортопедия с травма фрактура на бедро, единият е в хирургия с фрактура на ребра, Саид-четвъртия пострадал току-що замина за Университетска болница в Пловдив с лицево- челюстна травма, а другите двама сме настанили в хирургия".

16-годишният шофьор на микробуса Трайчо е от София, криминално проявен, осъждан е за грабеж и кражби. Полицията вече претърси дома му в квартал "Модерно предградие". Оказа се, че на адреса са регистрирани няколко къщи. Хората от квартала не пожелаха да разговарят с журналистите, а районът беше отцепен за няколко часа. Задържан и собственикът на микробуса като се изяснява защо го е предоставил на неправоспособен водач.За него няма данни да се е занимавал с каналджийство на мигранти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
„Одесос Денс 1975 и фолклорна формация „Полянци“ на сцената на „Надиграй ме“
„Одесос Денс 1975" и фолклорна формация „Полянци“ на сцената на „Надиграй ме“
Около 50 куршума са били нужни за ликвидирането на тримата нападатели в Лондон
Около 50 куршума са били нужни за ликвидирането на тримата нападатели в Лондон