НОВИНИ

Разследват учител от Варна за изтичането на отговорите на матурата

Министерството на образованието започна проверка във варненската Първа езикова гимназия след анонимно писмо в интернет. В него се твърди, че учител по български език и литература е изпратил до учениците си СМС с верните отговори на матурата по време на самия изпит.

bnt avatar logo
от БНТ
19:05, 30.05.2016
Чете се за: 00:57 мин.
Още

Писмото е от родители на зрелостник, който споделил за измамата две седмици след случката, защото тайната му тежала. Според него учениците от 12-ти Г клас на Първа езикова гимназия получили верните отговори със sms и инструкцията да изтрият съобщението веднага, щом го прочетат. Не се споменава името на преподавателя, но в гимназията има само един мъж, който преподава Български и литература.

Веселин Василев, директор на I ЕГ - Варна: "Това е много неприятно петно върху един от най-качествените ни учители, а те и без това са малко желаещите да работят в просветата".
;

През последните години гимназията неизменно попада в Топ 10 на средните училища в страната според резултатите от зрелостните изпити по български и литература. Научили за скандала от интернет, учениците, част от които са пряко засегнати от публикациите са категорични, че обвиненията са абсурдни.

Димитър Иванов, 12Г клас: "Първо, твърдението, че всички сме получили sms няма как да е вярно, тъй като ние бяхме в различни училища, това значи 25 комисии да са си затворили очите. Второ, наистина не виждам някаква възможност да препишеш на изпита. Тази година мерките бяха засилени и фактът, че за това се говореше толкова много също изигра своята роля".

Въпреки че сигналът е анонимен, Регионалният инспекторат започна проверка на база на публикациите.

Венцислава Генова, началник на Инспекторат по образованието - Варна: "Аз съм много огорчена от факта, че на 30 май - толкова време след като изпита приключи, сигналът се появява в медиите, появява се анонимно, в инспектората такъв сигнал няма. Веднага съм назначила проверка от инспектората и съм сезирала Окръжна прокуратура - Варна".

Преподавателите и учениците от варненската гимназия са готови да съдействат на всички проверки, за да се изясни случая.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще се онаследява ли втората пенсия
Ще се онаследява ли втората пенсия
Три поколения от село Кладница пазят традициите
Три поколения от село Кладница пазят традициите