Разследват учител от Варна за изтичането на отговорите на матурата

Министерството на образованието започна проверка във варненската Първа езикова гимназия след анонимно писмо в интернет. В него се твърди, че учител по български език и литература е изпратил до учениците си СМС с верните отговори на матурата по време на самия изпит.

от БНТ
19:05, 30.05.2016
Чете се за: 00:57 мин.
Още

Писмото е от родители на зрелостник, който споделил за измамата две седмици след случката, защото тайната му тежала. Според него учениците от 12-ти Г клас на Първа езикова гимназия получили верните отговори със sms и инструкцията да изтрият съобщението веднага, щом го прочетат. Не се споменава името на преподавателя, но в гимназията има само един мъж, който преподава Български и литература.

Веселин Василев, директор на I ЕГ - Варна: "Това е много неприятно петно върху един от най-качествените ни учители, а те и без това са малко желаещите да работят в просветата".
;

През последните години гимназията неизменно попада в Топ 10 на средните училища в страната според резултатите от зрелостните изпити по български и литература. Научили за скандала от интернет, учениците, част от които са пряко засегнати от публикациите са категорични, че обвиненията са абсурдни.

Димитър Иванов, 12Г клас: "Първо, твърдението, че всички сме получили sms няма как да е вярно, тъй като ние бяхме в различни училища, това значи 25 комисии да са си затворили очите. Второ, наистина не виждам някаква възможност да препишеш на изпита. Тази година мерките бяха засилени и фактът, че за това се говореше толкова много също изигра своята роля".

Въпреки че сигналът е анонимен, Регионалният инспекторат започна проверка на база на публикациите.

Венцислава Генова, началник на Инспекторат по образованието - Варна: "Аз съм много огорчена от факта, че на 30 май - толкова време след като изпита приключи, сигналът се появява в медиите, появява се анонимно, в инспектората такъв сигнал няма. Веднага съм назначила проверка от инспектората и съм сезирала Окръжна прокуратура - Варна".

Преподавателите и учениците от варненската гимназия са готови да съдействат на всички проверки, за да се изясни случая.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Ще се онаследява ли втората пенсия
Ще се онаследява ли втората пенсия
Три поколения от село Кладница пазят традициите
Три поколения от село Кладница пазят традициите