НОВИНИ

Разследват руски журналист в Германия, подклаждал етническа омраза

Берлинската прокуратура започна предварително разследване срещу кореспондента на руския Първи канал, по подозрения в разпалване на междунационална вражда. Разследването е по повод твърденията за изнасилено от мигранти 13-годишно руско момиче в Германия.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
21:30, 08.02.2016
Чете се за: 00:53 мин.
По света
разследват руски журналист германия подклаждал етническа омраза

През последния месец рускоезични имигранти в Берлин често излизат на демонстрации по повод случая с 13-годишната Лиза. Адвокатът Мартин Лютле обаче смята, че тези хора са жертва на манипулация на руския държавен Първи канал и заради това е подал жалба в прокуратурата срещу кореспондента му Иван Благой. Първи канал първи съобщи за случая с Лиза - че в началото на януари е била отвлечена и изнасилена от мигранти в Берлин. Германската прокуратура обаче не намира доказателства.

Мартин Щилнер, говорител на прокуратурата: "Според нас става въпрос за секс по взаимно съгласие, но сексуалният контакт с 13-годишна е криминално престъпление и затова разследваме случая".

Случаят с Лиза вече доби политически измерения.

Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия: "Пожелаваме успех на Германия да преодолее трудните проблеми, които произтичат от мигрантите. Надявам се, че тези проблеми няма бъдат покрити под чергата и няма да се повторят инциденти като този с нашето момиче Лиза, когато новината за изчезването ѝ е била държана в тайна дълго време".
Франк-Валтер Щайнмайер, министър на външните работи на Германия: "Изненадан съм. Няма оправдание за това случаят с 13-годишно момиче, който още се разследва, да се използва за пропаганда, за да се повлияе или подпали вътрешногермански дебат за бежанците, който и без това е достатъчно мъчителен".

Спекулациите се множат - от това, че по политически причини Берлин няма воля да се справи с бежанците, до това - че Русия целенасочено дестабилизира Германия, че в репортажите на руските телевизии за случая с Лиза са използвани и платени клакьори. Резултатът от разследванията в Берлин би трябвало да хвърли светлина и по тези въпроси.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 НДК в лилаво, по повод Международния ден на хората с епилепсия
НДК в лилаво, по повод Международния ден на хората с епилепсия
Търсят се пари за ремонт на Стоматологията в Русе
Търсят се пари за ремонт на Стоматологията в Русе