НОВИНИ

В НПМГ вече ще се влиза и с оценки от олимпиадите

В Националната природоматематическа гимназия вече ще се влиза освен с точките от Националното външно оценяване по български език и математика, и с оценките от областните и националните кръгове на олимпиадите по физика, химия, география и биология, приравнени в точки. За това се разбраха просветното министерство и гимназията.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
12:30, 10.01.2017
Чете се за: 01:01 мин.
Още

От оценките от олимпиадите, приравнени към точки, ще могат да се възползват, ако желаят всички профилирани и професионални гимназии в страната. От министерството обаче са установили, че засега интерес имат само природо-математическите гимназии. Промяната не важи за олимпиадата по математика, тъй като вече има изпит по този предмет като част от Националното външно оценяване. Максималните точки от олимпиада ще са 100 и те могат да заместят при балообразуването един от компонентите от Националното външно оценяване по математика.

Меглена Кунева, министър на образованието и науката в оставка: "Гледахме всякакви варианти, накрая предложихме на НПМГ вариант, който първо за мен е важно да спазим закона, при никакви обстоятелства не мога да вървя против закона и да им позволим да те да подберат ученици със засилен интерес към природните науки. Един от компонентите на приема при тяхно желание да са резултатите от олимпиадите".

Представителите на гимназията казаха, че ситуацията не е идеалната, а решението за допълнителния изпит е компромисно. Допълниха и че ще инициират промени в закона.

Даниела Шошова - и.д. директор на НМПГ: "Много е важно да се подчертае в момента, че олимпиадите са тези, които ще имат една сериозна тежест при балообразуването, с което искам да призова всички деца, всички ученици, на които има предстои да и които имат огромното желание да учат, мотивирани са да учат и да бъдат ученици на НПМГ да се явят на тези олимпиади".

Според министерството е решен и проблема на другото училище, което протестираше в подкрепа на своя изпит -Технологичното училище към Техническия университет в София. Там при балообразуването ще се използват оценките от областните и националните кръгове на олимпиадите по физика и информатика. Министър Кунева обяви днес, че във връзка с новата ситуация се премества общинския кръг на олимпиадата по физика от 14 на 21 януари, за да могат всички желаещи да се явят. Останалите олимпиади по химия, биология и география също ще се проведат между 21 и 31 януари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Без коментар: Спасиха елен от замръзнала река в Кънектикът
Без коментар: Спасиха елен от замръзнала река в Кънектикът
Разпитват 12 свидетели по делото за смъртта на 18-годишния Тодор от Враца
Разпитват 12 свидетели по делото за смъртта на 18-годишния Тодор от Враца