НОВИНИ

Фейсбук и протестите в Македония

Напрежението и протестите в Скопие намират своя отзвук и в социалните мрежи. Във Фейсбук и Туитър македонците се призовават един друг да излязат на протест и публикуват клипчета от размириците, снимани от телефон. Други обаче осъждат протестиращите и ги наричат "вандали, които рушат държавна собственост". По-активни в социалните мрежи са протестиращите срещу президента.

Милена Кадийска
от Милена Кадийска
12:29, 15.04.2016
Чете се за: 01:13 мин.
По света
Фейсбук и протестите в Македония

Мястото на всички граждани е на площада пред парламента, призовават потребителите на Фейсбук в Македония. Протестиращите срещу решенията на президента пускат снимки с лозунги от типа "Не е свършило! Борбата продължава" и колажи на Георге Иванов със запушена уста или като фикус. Така напоследък гневните македонци наричат своя президент. Хитът сред най-активните е да си правят селфита с фикус, иронизирайки че се снимат с Иванов.

;;

Протестът се обединява под лозунга и вече хаштаг в социалните мрежи: #‎НемаПравдаНемаМир ("Няма справедливост, няма мир"), където всички качват любителски снимки и клипчета от трите вечери на протеста. Тук могат да се видят снимани с телефони сцени от ексцесиите пред офиса на Иванов и как протестиращите хвърлят димки и бутилки с минерална вода срещу сградата. В тази нощ бяха изпочупени прозорците и на намиращата се наблизо сграда на министерството на правосъдието. Пострадаха няколко души, сред които журналисти, а силите на реда разпръснаха мнозинството с палки и задържа няколко човека.

;;

Фейсбук групата "Странски служби" публикува импровизирана графика на това колко пъти дадени политици са били помилвани. Начело са имената на бившия министър на транспорта Миле Янакевски и на Гордана Янкуловска, която бе министър на вътрешните работи в правителствата на Никола Груевски през 2006–2015. Според фейсбук потребителите те са били помилвани съответно 16 и 13 пъти. В списъка е и самият Никола Груевски, помилван 5 пъти и дори лидерът на опозицията Зоран Заев, който според "Странски служби" е помилван два пъти.

;;;;

Най-атрактивното видео е на Мария Бошковска, която е снимала от балкона си тълпата протестиращи, които се насочват към сградата на президентството още в първата нощ на протеста.

"Дунав приижда", е коментирала Бошковска под клипа. "И Вардар, и Сава", допълнили са нейни приятели.

;

Въпреки патоса в социалните мрежи от случващото се по улиците, реакциите са двуполюсни. Много са мненията и на хора, които осъждат протестите и наричат излезлите по улиците "вандали".

"Нямам коментар на този срамен вандализъм и рушене на държавен имот. Никой не забранява протестите, но вандализмът е срамна работа. В момента ситуацията е македонец срещу македонец. Това е катастрофа!", казва в коментар към едно от видеата от протестите Борислав Якомо.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гранични полицаи са задържали 39 мигранти на ГКПП Калотина
Гранични полицаи са задържали 39 мигранти на ГКПП "Калотина"
Зърнопроизводителите очакват одобрение за субсидии
Зърнопроизводителите очакват одобрение за субсидии