НОВИНИ

Регионалният министър пред БНТ: Утре ще обсъдим варианти за още вода към Перник

Няколко варианта за увеличаване на обема на язовир "Студена" вече са предложени. Отклонени са количества и от Владайския канал.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
13:27, 03.12.2019
Чете се за: 00:36 мин.
У нас
регионалният министър бнт обсъдим варианти вода перник

Няколко варианта за увеличаване на обема на язовир "Студена" са предложени от хидроинженери и ще бъдат обсъдени от експерти в Министерството на регионалното развитие и благоустройството утре. Това обяви пред камерата на БНТ ресорният министър Петя Аврамова. По думите ѝ, количества са отклонени и от Владайския канал като те варират в зависимост от валежите.

"Много спекулации се чуха относно случващото се с язовир "Студена". Искам да уточня, че ремонтът на язовирната стена приключи още през 2018 г. Не са източвани количества вода през лятото, за да се ремонтира стената. Търсят се варианти обаче за допълнителна модернизация на съоръжението", обясни Аврамова.

На въпрос на "По света и у нас" дали ще бъде намален водният режим от първоначално планираните четири месеца, министър Аврамова обясни, че се прави всичко възможно и ако количествата в язовира го позволят, ще бъде възстановено възможно най-бързо непрекъснатото водоподаване.

Министърът разкритикува и съществуващия в момента воден режим като недостатъчно ефективен. По думите ѝ, заради честото спиране на водата се получават чести аварии и не е ясно колко ефективно се пести вода и какви са загубите заради възникналите аварии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 1800 машини са в готовност за обработване на републиканските пътища
Над 1800 машини са в готовност за обработване на републиканските пътища
Деница Сачева е новият социален министър
Деница Сачева е новият социален министър