НОВИНИ

Рекорден брой кандидати за безплатни винетки в Пловдив

Рекорден брой пловдивчани са подали заявления за получаване на безплатни годишни винетки в социалната дирекция в града. Молбите са близо 11 000. От службата напомнят, че право на помощта имат хората с инвалидна степен 50 или над 50%.

bnt avatar logo
от ​Николай Райшинов
18:01, 24.01.2016
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Въпреки че подаването на заявленията и получаването на стикерите не е обвързано с конкретни срокове, а може да става през цялата година, напливът в социалните служби през януари е огромен. Това води и до образуването на опашки.

Станимир: - Обикновено се чака два-три часа. - Помощ ли е този стикер? - Ех, ама разбира се. 97 лева, при всички положения.

Надя Танева, директор на "Социално подпомагане" - Пловдив: "Има много недоволни и аз апелирам към тези хора, които не им е толкава спешно да получат винетния си стикер, нямат предвидено пътуване, нека да забавят малко във времето, за да не се налага да чакат толкова дълго."

Иван Шопов кандидатства всяка година за винетката. Казва, че ако не е помощта, просто няма да кара автомобила си. Мъжът е подготвил всички необходими документи за кандидатстване.

Иван Шопов: - Големият картон, преснет, застраховката, преснета, и документа за инвалидност. Преснети тези работи и попълваш една декларация.

От социалната дирекция уверяват, че няма лимит за стикерите и всеки правоимащ ще получи. Освен лицето с увреждане, винетка може да се издаде на съпруг или на семейство, в което има дете - инвалид.Винектака обаче е само една, за един автомобил.

Надя Танева, директор на "Социално подпомагане" - Пловдив: "Лицето вече е получило винетен стикер за определена кола и в рамките на календарната година бъде продадена съответната кола, а лицето си купи нова кола - той вече няма право на винетен стикер.

Заради големия брой кандидати се правят и повече проверки. Щателно се следят хората с новорегистрарани адреси - да не би вече да са получили винетка от дирекция в друг район.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Днес Денят започва в Радиото
Днес "Денят започва" в Радиото
До следващата неделя караме с винетките за 2015 г.
До следващата неделя караме с винетките за 2015 г.