НОВИНИ

Модерна система за контролирано сваляне на лавини в Пирин

Извън ски пистите в Пирин планина, над Банско, има лавинна опасност - предупреждават от Планинската спасителна служба. Скиорите и сноубордистите не трябва да излизат от очертанията на пистите и да предприемат спускания по планинските улеи. От откриването на ски сезона са извършени четири контролирани взривявания на натрупания сняг за предотвратяване на лавини. Модерната противолавинна система е изградена в подножието на връх Тодорка по четирите улея, извън ски зоната, където има опасност от свличане на снежна маса.

bnt avatar logo
от Добрина Грачанлиева
17:09, 24.01.2016
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Албена Атанасова: "И аз карам извън очертанията. Удоволствието от самото каране и от планината кара всички скиори да излизат извън ски пистите."

Лавиноопасните места се наблюдават денонощно с камери в дирекцията на Национален парк "Пирин" в Банско. Експерти следят данните за дебелината на снежната покривка, температурата и влажността на снега и при нас малка опасност от образуване на сериозна снежна маса се предизвиква взривяване с екологичен газ. Системата е напълно безопасна и най-модерната за контролирано сваляне на лавини и работи на принципа на звуковата вълна.

Иван Обрейков - маркетинг директор на "Ски зона-Банско": "Звуковата вълна, която излиза при стрелбата на самото оръдие предизвиква сваляне на пресния сняг, който е паднал предишния ден. Това се прави винаги, когато има пресен снеговалеж."
Страхил Христов - директор "Биоразнообразие" към Национален парк "Пирин": "С това контролирано предизвикване на лавината се опитваме да направим малки лавини, които по този начин премахват опасността от съответно натрупване на голямо количество сняг и такова събиране, което да позволи да се получи голяма и опасна лавина".

Общо 6 оръдия за премахване на лавини действат в Пирин, като 2 от тях се намират в местността "Палашица". За изминалия ски сезон са извършени около 80 взривявания на снежна маса с новата противолавинната система.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Голямото разчистване след смъртоносната снежна буря в САЩ
Голямото разчистване след смъртоносната снежна буря в САЩ
ОТ СЕДМИЦАТА: Мария, за която не разказахме
ОТ СЕДМИЦАТА: Мария, за която не разказахме