НОВИНИ

Крадци от провинцията гастролират в столицата

Гастрольори от провинцията атакуват жилищата на столичани. Статистиката в едно от районните полицейски управления показва, че от 100 задържани крадци 98 не живеят в София. Все по-често престъпници обират апартаменти, прониквайки не през входната врата, а през прозорци и балконски врати. Дограмата съвсем не е проблем. Влизат за рекордните 8 секунди и то само с една отвертка. Често пъти стопаните са си у дома. На този фон разкриваемостта на домашните кражби в София е между 10-15 %.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов Оператор:Л. Станоев,Б.Борисова
13:53, 24.01.2016
Чете се за: 02:00 мин.
У нас

В 6 часа сутринта в неделя всички в едно семейство обикновено спят спокойно.

- Чух скърцане. Беше ясно, че е външен човек. Разбира се страшно се изплаших. Те бяха проникнали през балконската врата, - разказва жена, чието семейство е станало жертва на обир. - Мъжът ми като всеки заспал човек скокна просто по инстинкт и подгони крадците, които се оказаха двама.

Малшанс - при бягството един от крадците случайно бил засечен от патрул. И до днес тази жена недоумява как може семейството й да бъде обрано докато спи.

- Бяха взели доста неща, което значи, че са работили доста комфортно, - разказва жената. - Без да бързат, което говори за една страшна бруталност.

;

Жертва на подобна бруталност става и Георги Младенов. Обират дома му по обяд, когато няма никой. Явно не ги плаши,че съседи могат да ги видят. Направо разбиват вратата.

- Тракано е било доста сериозно и доста време им е отнело, - описва Георги действията на крадците. - Но явно това е едно чувство, че няма да бъдат заловени. Майка ми идва почти всеки ден. Ако тя беше там, какво щеше да стане! Тази мисъл е по-страшно от това, че са взели нещо.

Крадците задигат предимно техника, но и нещо много по-ценно.

- Хората имат някакви спомени, спомени от техни родители. Това е най-гадното, че ти бъркат възможно най-дълбоко в душата. Имаш чувството, че като видиш всичкото обърнато надолу с главата, че са ти бръкнали много надълбоко в душата, - казва Георги.

;

До крадците обаче се стига трудно, признават от полицията. Откраднатото се продава бързо, а следи рядко остават.

- Част от тях дори не разхвърлят апартамента. Човекът влиза в жилището си. Всичко му е подредено и не забелязва първоначално, че му липсват вещи, пари, ценности, които впоследствие ги установява и вече е заличил следите, - казва Александър Пецов, началник сектор ,,Кражби" в СДВР.

Голяма част от обирите стават през балкона. Отварят вратите и прозорците на дограмите само с отвертка или ръчна бормашина. Явор Василев от години поправя дограми след набезите на крадците.

- Тука се влезли. Ето, виждате ги следите, - показва Явор Василев. - Този апартамент е обран точно по този начин. Съвсем безшумно, докато хората са си вкъщи. Пробива се ето тука перото и с ето това устройство се бута дръжката."

Явор споделя, че не само апартаментите на първия и втория етаж са уязвими.

- Осем апартамента на последен етаж. От балкон на балкон, на балкон... докато на последния ги усетиха. Стана патаклама. Много често от калкана на съседния блок се прехвърлят на новата кооперация, - разказва Явор.

;

За да се предпазим от подобно влизане може да монтираме допълнителни точки за сигурност. Една врата с 16 точки на заключване, например, не може да се отвори дори с щанга.

- Даже и при отворена врата и прозорец отгоре пак ще е секюрити заключена. Парчето дограма ще къса крадецът, ако ще и с два метра кози крак или някаква огромна щанга, пак няма да може да влезе, - казва Явор.

Освен от слабости в дограмата крадците се възползват и от груби грешки при избора на врата и ключалка.

- Ще си сложим една хубава врата, скъпа, блиндирана с всичките екстри и ще сложим най-елементарната ключалка от 13 лв, - чуди се Александър Пецов. - Или ще сложим една много хубава брава, почти неотваряема и същевременно слагаме една елементарна врата, която с рамо да я напънеш тя се отваря."

И на фона на затрупаните от работа майстори, които поправят разбити дограми и врати, полицията отчита спад от 6 % в столицата на домашните кражби през 2015 спрямо 2014 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бежанци се опитаха да превземат ферибот на пристанището в Кале
Бежанци се опитаха да превземат ферибот на пристанището в Кале
Мюсюлманите в България избират нов главен мюфтия
Мюсюлманите в България избират нов главен мюфтия